Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 29-06-2021 | Door Redactie

Drie vragen aan Bette Westera en Mark Janssen

Drie vragen aan Bette Westera en Mark Janssen

Bette Westera schrijft dit jaar het Geschenkboek voor de Kinderboekenweek, Tiril en de toverdrank en Mark Janssen maakt het Prentenboek Dromer. Wij wilden hier vast meer over weten en stelden hen wat vragen!

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over jullie verhalen?
Bette: Tiril en de toverdrank gaat over twee kinderen uit de tijd van de Noormannen. Ze gaan op zoek naar een toverdrank die Minkels (dat zijn dwergen) hebben gebrouwen van het bloed van Kvasir, de god van de dichtkunst. Oppergod Odin is ook op zoek naar de drank. Ergens in de onherbergzame wereld van de Joekels (dat zijn reuzen) komt hij Tiril en Thialfi tegen. Vinden de kinderen de toverdrank of is Odin hen voor? En wat zijn ze eigenlijk met die drank van plan?

Mark: Jazeker! Dromer gaat over een jongen die, volgens zijn juf, kan worden wat hij wil! Maar hoe hij ook zijn best doet; hij weet het niet en dat geeft hem geen fijn gevoel. Zijn vader weet wat er speelt; hij neemt zijn zoon mee op gesprek. Lopend door de bossen vertelt vader dat je verschillende soorten mensen hebt; allemaal gelijk, maar toch zó anders. Je hebt Doeners, Denkers en...

 

Tegen kinderen die zelf schrijver willen worden zeg ik altijd: begin met heel veel te lezen. Lees allerlei soorten boeken en stel jezelf de vraag waarom je sommige mooi vindt en andere niet

 

Wilde je altijd al illustrator worden of had je vroeger hele andere ambities?
Bette: Als kind wist ik helemaal niet dat je schrijver kon worden. Ik las veel, maar dat schrijver een beroep was had ik niet bedacht. Ik wilde juf worden, en dat werd ik ook. Ik verzon als juf wel graag verhalen en was dol ook op sinterklaasgedichten schrijven. Ik werd pas schrijver toen ik veertig was.

Mark: Pas tijdens mijn studie aan de kunstacademie is aan het licht gekomen dat ik het best tot mijn recht ging komen in de kinderboekenwereld. Dat bleek! De eerste 16 jaar als illustrator, vanaf 2016 ook als auteur. Met Niets Gebeurd maakte ik een nieuwe start in mij carrière als prentenboekmaker. Ik wil nooit meer anders!

Heb je een tip voor kinderen die illustrator willen worden?
Bette: Tegen kinderen die zelf schrijver willen worden zeg ik altijd: begin met heel veel te lezen. Lees allerlei soorten boeken en stel jezelf de vraag waarom je sommige mooi vindt en andere niet. Komt dat door de dikte? Door het verhaal? Door de manier waarop het is geschreven? Welk boek van een ander had je zelf graag geschreven en waar ligt dat aan? Op mijn website staan nog meer tips!

Mark:Ja, hoe geweldig is het om mooie boeken te maken! Hoe leuk is het om je eigen wereld te tekenen? Blijf altijd doorgaan, geef niet op; misschien lijkt het dat anderen alles in één keer goed tekenen in een illustratie, maar geloof me; dat is niet zo. Ook ik moet mijn schetsen aanpassen en verbeteren.

Kijk hier voor informatie en auteurstips voor de Kinderboekenweek.