Kennis en Inspiratie - Scholen 31-10-2022 | Door Redactie

De Schrijverscentrale genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2023

De Schrijverscentrale genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2023

De Schrijverscentrale is voor de vierde keer genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt om kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd te promoten.

Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale, reageert verheugd op de nominatie. “Het is bijzonder eervol om opnieuw genomineerd te worden voor deze prijs. We zetten ons iedere dag in om inspirerende bezoeken van kinder- en jeugdboekenschrijvers mogelijk te maken, in het onderwijs en daarbuiten. Zo regelden wij tijdens de Kinderboekenweek eerder deze maand 769 schrijversbezoeken. Daarmee bereikten we maar liefst 70.000 kinderen. Uit onderzoek blijkt dat schrijversbezoeken een stimulans geven aan het lezen onder de jeugd. Deze nominatie is een erkenning voor de waarde die de bezoeken hebben en de belangrijke rol die wij hierin spelen.”

Uitzonderlijke bijdrage aan kinder- en jeugdliteratuur
De Schrijverscentrale is voorgedragen voor de Astrid Lindgren Memorial Award in de categorie leesbevordering door de Auteursbond, de beroepsorganisatie van schrijvers en vertalers. De Auteursbond nomineert samen enkele andere organisaties en schrijver Guus Kuijer (die in 2012 de prijs won) personen en organisaties uit Nederland. De overige Nederlandse genomineerden zijn: schrijver Tonke Dragt, illustrator Thé Tjong-Khing en schrijver/illustrator Marit Törnqvist. De Schrijverscentrale is sinds 2019 jaarlijks voorgedragen voor deze prijs.

De Astrid Lindgren Memorial Award is in 2002 door de Zweedse overheid opgericht ter ere van de gelijknamige schrijver. De internationale prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage levert aan de literatuur voor jeugd en jongeren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijf miljoen Zweedse kroon (ongeveer € 450.000). Op 7 maart 2023 wordt bekend gemaakt wie de Astrid Lindgren Memoral Award 2023 heeft gewonnen.