Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 17-10-2022 | Door Redactie

Succesvolle Kinderboekenweek vol schrijversbezoeken!

Succesvolle Kinderboekenweek vol schrijversbezoeken!

In de 68ste Kinderboekenweek reisden 163 kinderboekenschrijvers en illustratoren door het hele land om kinderen te betoveren met hun verhalen. Met 769 schrijversbezoeken voor maar liefst 70.000 kinderen is het één van de drukste Kinderboekenweken uit de geschiedenis.

Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale: "We zijn bijzonder blij dat het dit jaar weer gelukt is om zoveel kinderboekenschrijvers en illustratoren op pad te sturen. Zoveel verschillende verhalenvertellers, die elk hun eigen kijk op de wereld met kinderen delen. Een schrijver die op bezoek komt, laat boeken tot leven komen én geeft een feestelijk tintje aan de Kinderboekenweek. En dat werkt! Het motiveert kinderen enorm om te gaan lezen. Dat 70.000 kinderen een schrijver of illustrator hebben ontmoet, is een fantastisch resultaat! Wij willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt: de leerkrachten, boekhandelaren, bibliothecarissen en – niet in de laatste plaats – de schrijvers en illustratoren."

Dat 70.000 kinderen een schrijver of illustrator hebben ontmoet, is een fantastisch resultaat!

Gi-ga-groen!
De auteurs gaven ieder hun eigen draai aan het thema Gi-ga-groen. Naast het lezen van boeken, stimuleerden de schrijvers de kinderen om de natuur in te gaan. Ze vertelden verhalen over dieren, planten of het klimaat, over de natuur om de hoek of in het verre buitenland. En tijdens workshops werden kinderen aangespoord om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo werden er enthousiast klimaatgedichten gemaakt, boomhutten gebouwd en gingen kinderen tijdens de workshop van Natasja Admiraal als echte modeontwerpers aan de slag met vondsten uit de natuur: veren werden hoeden, gingko-bladeren oorbellen en esdoornbladeren T-shirts. Maar al te vaak hoorden de schrijvers terug "Juf, wanneer kom je weer?" 

Illustrator Djenné Fila reisde van Best naar Den Haag en weer terug naar Amsterdam om scholen en bibliotheken te bezoeken. “Het waren 2 weken met leuke ontmoetingen, veel kilometers, nieuwsgierige vragenstellers, creatieve ideeën en prachtige illustraties.” 

Ook schrijver Janneke Schotveld heeft intens genoten: “Tijdens de Kinderboekenweek lijkt het even alsof al die alarmerende berichten over ontlezing helemaal niet waar zijn: overal enthousiaste boekminnende kinderen en leerkrachten, wat een feest!”

Geschenkauteur Marije Tolman
De tournee van Marije Tolman, die het Prentenboekgeschenk maakte voor de Kinderboekenweek, werd verzorgd door de Schrijverscentrale. Marije ging met het geschenk Egalus naar verschillende boekhandels en bibliotheken. Ze kijkt terug op een geslaagde Kinderboekenweek. "Wat een mooie week was dit. Ik vond het fantastisch om samen met de kleine held Egalus jonge lezers te ontmoeten door het hele land. En hopelijk heb ik veel kinderen geïnspireerd om ook hun eigen dierenhelden te tekenen."

Foto: Schrijver Iven Cudogham las voor bij boekhandel Casperle in Amsterdam. Fotograaf: Karlijn Cohen.