De Nationale Voorleesdagen

Van 24 januari t/m 3 februari is het tijd voor De Nationale Voorleesdagen 2024, de campagne die in het teken staat van voorlezen aan jonge kinderen. Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt, waarbij bekende Nederlanders voorlezen aan de jonge luisteraars. Daarnaast organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken.

Prentenboek van het Jaar

Help! Een verrassing! geschreven en geïllustreerd door Miriam Bos is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2022.

Boek een schrijver voor de Voorleesdagen

Heb je interesse in een bezoek van een prentenboekenmaker tijdens de Nationale Voorleesdagen? Verschillende genomineerden uit de Prentenboeken Top 10 zijn uit te nodigen via de Schrijverscentrale. Neem hiervoor contact op met de jeugdafdeling.

De Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2024:

  • Aan zee! – geschreven en geïllustreerd door Noëlle Smit (Querido)
  • Fred en de (bijna mislukte) verjaardag – geschreven en geïllustreerd door Pépé Smit (de Harmonie)
  • Ik mis Milo – geschreven door Pim Lammers en geïllustreerd door Sanne te Loo (Querido)
  • Beer zoekt een beste vriend – geschreven en geïllustreerd door Petr Horácek, vertaald door Johanna Rijnbergen (Leminscaat)
  • 's Nachts als jij slaapt – geschreven door Peter Arrhenius en geïllustreerd door Ingela P Arrhenius, vertaald door Mira van der Lubbe  (Gottmer)
  • Het verlegen vogeltje – geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Liset Celie (Gottmer)
  • Het bos van muis – geschreven en geïllustreerd door Alice Melvin, vertaald door Jeanette Kramp (Christofor)
  • Aron en Aardappel – geschreven door Josh Lacey en geïllustreerd door Momoko Abe, vertaald door J. H. Gever (Gottmer)
  • Pit – geschreven en geïllustreerd door Maggi Li (Ploegsma)

Ook voor volwassenen!

Ook kun je auteurs en illustratoren uitnodigen voor lezingen voor volwassenen, bijvoorbeeld voor juffen- en meestersavonden in de boekhandel of Inspiratiebijeenkomsten om pedagogisch medewerkers voor te bereiden op dit voorleesfeest.

Meer info over de campagne vind je op Nationale Voorleesdagen.