Kinderboekenweek


Reis door de tijd!
Boek je schrijversbezoek voor de Kinderboekenweek 2020

Van 30 september tot en met 11 oktober 2020 is het weer Kinderboekenweek! Deze keer in het teken van reizen door de tijd. En toen? is het thema. Verhalen die de geschiedenis tot leven brengen, staan centraal. Arend van Dam schrijft het geschenk en Mylo Freeman maakt het prentenboek.

Berichtgeving schrijversbezoeken in de Kinderboekenweek

De laatste persconferentie van het kabinet (van ma. 28 sept.) heeft ongetwijfeld vragen opgeroepen wat betreft de auteursbezoeken die gepland staan in de Kinderboekenweek.

De Schrijverscentrale ziet het auteursbezoek als een cultureel evenement waarvoor mensen moeten en mogen reizen. Het kabinet heeft bewust niet gekozen voor een volledige lockdown, maar in plaats daarvan nog ruimte gelaten voor onder andere de culturele sector en de scholen. Daar vallen auteursbezoeken onder. Wij laten de beslissing om een auteursbezoek wel of niet door te laten gaan bij de organiserende partij en de auteur. Blijf daarom als auteur en organisator met elkaar in overleg. Als een van beide partijen toch van een fysiek bezoek af wil zien, kijk dan naar de mogelijkheden voor een online bezoek. Houd de Schrijverscentrale op de hoogte mochten er wijzigingen plaatsvinden zodat wij indien nodig contracten kunnen wijzigen. Gaat een fysiek bezoek door, reis dan zoveel mogelijk met de auto.

Doe voorzichtig en geniet van een bijzondere Kinderboekenweek.

Praktische tips voor een schrijversbezoek in de Kinderboekenweek

De coronacrisis is de afgelopen periode natuurlijk ook niet aan ons voorbij gegaan. Gelukkig vinden er toch weer veel bezoeken tijdens de Kinderboeken 'in het echt' plaats. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stellen organisaties hun eigen protocol op voor ontvangst van derden. Wij geven u graag een paar praktische tips mee voor een 'coronaproof' schrijversbezoek. Bekijk hier ons gehele richtlijnen document.

Boek last minute nog een auteur voor de Kinderboekenweek! 

Wilt u nog een auteur boeken voor de Kinderboekenweek? Wees er dan snel bij! Op 30 september vindt alweer de opening van de 66ste Kinderboekenweek plaats. Alleen voor de tweede week (van 5 t/m 11 oktober) kan er nog een schrijver geboekt worden. Zoek in het auteursbestand op onze website onder de campagne ‘Kinderboekenweek’ naar een passende auteur. U kunt ook contact met onze jeugdafdeling opnemen om te kijken welke schrijvers er nog op deze korte termijn een fantastisch programma voor u kunnen verzorgen.

Een online bezoek in de Kinderboekenweek

Via onze startup Schrijver op je scherm zijn auteurs ook online uit te nodigen voor een bezoek in de Kinderboekenweek. U kunt kiezen uit een live en interactief bezoek of een vooraf opgenomen persoonlijke video. Wij hebben samen met de auteurs inmiddels al heel wat ervaring opgedaan met online bezoeken in diverse varianten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende combinaties:

  • Een livestream waarin de auteur vertelt over zijn of haar boeken afgewisseld met chatsessies waarin de leerlingen hun vragen kunnen stellen.
  • Een bezoek in de vorm van een (wandel)tournee. Een livestream of vooraf opgenomen filmpje wordt aan de klas getoond. De auteur maakt daarna een wandeling langs kleine groepjes leerlingen om ze ook in het ‘echt’ te kunnen ontmoeten. Of laat u inspireren door de aanpak van het Kinderboekenfestival in Assen. De kinderen worden daar in kleinere groepjes verdeeld en gaan dan van ruimte naar ruimte. In de verschillende ruimtes bieden kinderboekenschrijvers/illustratoren hun workshop aan.
  • Een livestream waarin een auteur een quiz speelt met de kinderen in combinatie met een 'echt' schrijversbezoek in een andere ruimte.
  • Boek twee voorstellingen voor kleinere groepen. Als de groepen rouleren, hoeven de kinderen niet te kiezen tussen de voorstellingen.
  • Verdeel de verschillende schrijversbezoeken in tijdvakken, over meerdere dagen en over verschillende vestigingen.
  • Boek een fysiek bezoek van een auteur en laat daarbij een maximaal aantal kinderen aanwezig zijn. Als er meer animo is dan plekken, dan kunt u de sessie ook filmen en achteraf plaatsen of YouTube of direct livestreamen.
  • Of misschien haalt u inspiratie uit de aanpak van Bibliotheek Nijmegen. Zij organiseren online leesclubs. Kinderen krijgen een boek van een specifieke (in dit geval Nijmeegse kinderboekenschrijver thuisgestuurd). De kinderen lezen het boek en daarna vindt er een livesessie plaats met de schrijver.
  •  Biedt het Kinderboekfestival in uw bibliotheek digitaal aan. Als de kinderen de bibliotheek in mogen, dan kunnen ze samen op een groot scherm het bezoek bekijken. Mocht dat niet toch doorgaan, dan kunnen de kinderen vanuit huis inloggen en het bezoek van de auteur toch bijwonen.


bel ons voor een adviesBlijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief