Kinderboekenweek


Reis door de tijd!
Boek je schrijversbezoek voor de Kinderboekenweek 2020

Van 30 september tot en met 11 oktober 2020 is het weer Kinderboekenweek! Deze keer in het teken van reizen door de tijd. En toen? is het thema. Verhalen die de geschiedenis tot leven brengen, staan centraal. Arend van Dam schrijft het geschenk en Mylo Freeman maakt het prentenboek. Mylo Freeman is zelfs nog uit te nodigen voor een bezoek! Maar wacht niet te lang met uw uitnodiging want de tournee is al bijna vol!

Een aantal schrijverstips

Naast de geschenkschrijvers staan er nog vele andere auteurs en illustrators te popelen om met dit thema op pad te gaan! Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende bezoeken:

 • Schrijvers- en illustratorenduo en Ingrid en Dieter Schubert (groep 1 t/m 6) nemen leerlingen mee op reis door hun eigen fantasie. Langs andere tijden, mensen, dieren en kunstwerken…
 • Op een quiz en een schrijfopdracht kun je rekenen tijdens de bezoeken van Ineke Kraijo (groep 1 t/m 8). Door voor te lezen en te vertellen wekt ze de nieuwsgierigheid van leerlingen.
 • Bette Westera neemt de kleuters terug naar de tijd van de ridders aan de hand van haar grappige prentenboek Held op sokken. Hoe dapper moest je zijn om een ridder te worden?
 • In de boeken van Illustrator Alex de Wolf speelt geschiedenis vaak een rol. In zijn workshop gaat hij terug in de tijd, maar kijkt hij ook naar de toekomst. Met leerlingen uit groep 3 tot 5 gaat Alex op zoek naar een verdwenen dodo. Met leerlingen uit groep 6 tot 8 kijkt hij naar de eerste maanlanding.
 • Deze Kinderboekenweek vertelt Illustrator Sanne te Loo (groep 1 t/m 8) over het boek De duik. Aan de hand van haar illustraties vertelt ze over de geschiedenis van het mooie eiland Curaçao. Of laat ze de bijzondere geschiedenis zien van bijlen, sieraden en zwaarden uit de bronstijd met het boek Brons.
 • Annemarie Bon laat het zien aan de hand van haar boeken. Opletten en voorbereiden wordt beloond! Want de winnaar van de quiz aan het eind van het bezoek krijgt een boekenpakket.
 • Tialda Hoogeveen neemt de kinderen mee op een tijdreis naar de laatste ijstijd. Aan de hand van haar nieuwste boek Oerstoer - over de wolharige mammoet en de rest vertelt Tialda het verhaal van grote, uitgestorven dieren, onze voorouders die daar dapper tussendoor liepen en over klimaatverandering toen, nu en later. De kinderen komen letterlijk in aanraking met de ijstijd, dankzij de tienduizenden jaren oude botten die ze meeneemt.
 • Hans Kuyper (groep 3 t/m 8) neemt de leerlingen enthousiast mee naar andere tijden. Zowel workshops, verhalen als mini-colleges behoren tot de mogelijkheden.
 • Van de Romeinse tijd tot de jaren zestig; geschiedenisliefhebber Martine Letterie (groep 3 t/m 8) zit boordevol intrigerende en spannende verhalen.
 • Reis mee naar het oude Egypte met Tosca Menten (groep 4 t/m 8). Tijdens haar energieke bezoeken vertelt ze honderduit over haar bekendste personage: Dummie de Mummie.
 • Met de bezoeken van Annemarie van den Brink (groep 3 t/m 8) kun je alle kanten op: in gesprek over het boek of een workshop schrijven bijvoorbeeld.
 • Met de klas op avontuur? Nodig Lydia Rood (groep 5 t/m 8) uit. Of het nu een gesprek, workshop of spelverhaal betreft; de bezoeken van Lydia zijn een ontdekkingsreis.
 • Historica Astrid Sy (groep 7 en 8) heeft een liefde voor persoonlijke verhalen. Tijdens haar bezoeken maakt ze thema’s als discriminatie en identiteit bespreekbaar.
 • In de boeken van Suzanne Wouda (groep 7 en 8) komt de Tweede Wereldoorlog dichtbij. Ze maakt dit thema bespreekbaar en verzorgt een workshop dagboeken schrijven.
 • Tijdens de Kinderboekenweek gaat Lotte Stegeman langs scholen met haar Museum van (bijna) Uitgestorven Dieren. Ontmoet een gigantische reuzenslang, een haai met een bek waar tien kinderen in passen en meer ongelooflijke (bijna) uitgestorven dieren.
 • Wat dachten de mensen vroeger, wat deden ze, wat voelden ze? Tijdens de bezoeken van archeoloog Linda Dielemans (groep 7 en 8) denken kinderen na over feit en fantasie.

Lijkt het u wel wat om aandacht te besteden aan het thema van de Kinderboekenweek? U kunt een bezoek van een auteur ook koppelen aan een les binnen het zaakvak geschiedenis. Filter in het zoekscherm op campagne ‘Kinderboekenweek’ en het thema ‘Geschiedenis’. U ziet dan alle schrijvers die een programma bij dit thema aanbieden. De programma’s staan als pdf op de auteurspagina van de betreffende schrijver.

Een online bezoek in de Kinderboekenweek

Via onze startup Schrijver op je scherm zijn auteurs ook online uit te nodigen voor een bezoek in de Kinderboekenweek. U kunt kiezen uit een live en interactief bezoek of een vooraf opgenomen persoonlijke video. Wij hebben samen met de auteurs inmiddels al heel wat ervaring opgedaan met online bezoeken in diverse varianten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende combinaties:

 • Een livestream waarin de auteur vertelt over zijn of haar boeken afgewisseld met chatsessies waarin de leerlingen hun vragen kunnen stellen.
 • Een bezoek in de vorm van een (wandel)tournee. Een livestream of vooraf opgenomen filmpje wordt aan de klas getoond. De auteur maakt daarna een wandeling langs kleine groepjes leerlingen om ze ook in het ‘echt’ te kunnen ontmoeten. Of laat u inspireren door de aanpak van het Kinderboekenfestival in Assen. De kinderen worden daar in kleinere groepjes verdeeld en gaan dan van ruimte naar ruimte. In de verschillende ruimtes bieden kinderboekenschrijvers/illustratoren hun workshop aan.
 • Een livestream waarin een auteur een quiz speelt met de kinderen in combinatie met een 'echt' schrijversbezoek in een andere ruimte.
 • Boek twee voorstellingen voor kleinere groepen. Als de groepen rouleren, hoeven de kinderen niet te kiezen tussen de voorstellingen.
 • Verdeel de verschillende schrijversbezoeken in tijdvakken, over meerdere dagen en over verschillende vestigingen.
 • Boek een fysiek bezoek van een auteur en laat daarbij een maximaal aantal kinderen aanwezig zijn. Als er meer animo is dan plekken, dan kunt u de sessie ook filmen en achteraf plaatsen of YouTube of direct livestreamen.
 • Of misschien haalt u inspiratie uit de aanpak van Bibliotheek Nijmegen. Zij organiseren online leesclubs. Kinderen krijgen een boek van een specifieke (in dit geval Nijmeegse kinderboekenschrijver thuisgestuurd). De kinderen lezen het boek en daarna vindt er een livesessie plaats met de schrijver.
 •  Biedt het Kinderboekfestival in uw bibliotheek digitaal aan. Als de kinderen de bibliotheek in mogen, dan kunnen ze samen op een groot scherm het bezoek bekijken. Mocht dat niet toch doorgaan, dan kunnen de kinderen vanuit huis inloggen en het bezoek van de auteur toch bijwonen.

Praktische tips voor een schrijversbezoek in de Kinderboekenweek

De coronacrisis is de afgelopen periode natuurlijk ook niet aan ons voorbij gegaan. Gelukkig bemiddelen we inmiddels weer volop voor bezoeken tijdens de Kinderboekenweek, die dan hopelijk gewoon ‘in het echt’ kunnen plaatsvinden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stellen scholen hun eigen protocol op voor ontvangst van derden. Wij geven u graag een paar praktische tips mee voor een 'coronaproof' schrijversbezoek:

 • Schud geen handen.
 • Houdt ten alle tijden 1,5 meter afstand van de auteur.
 • Breng de auteur van tevoren op de hoogte van een eventuele ‘klantreis’ voor externe bezoekers/gastsprekers.
 • Laat de auteur weten welke ingang hij of zij kan gebruiken (eventueel met plattegrond). En laat weten of hij of zij bij die ingang wordt opgehaald.
 • Wij adviseren de auteur om zelf desinfectiegel mee te nemen en zijn/haar handen te wassen voor en na het bezoek.
 • Als de auteur gebruikt maakt van een computer om een presentatie te laten zien, desinfecteer dan het toetsenbord en de muis voor de auteur voor en na gebruik.
 • Laat aan de auteur weten of er een pauzeruimte beschikbaar is en onder welke voorwaarden. Moet de auteur bijvoorbeeld een eigen lunch of thermoskan meenemen?


vraag direct aan

of bel ons voor een adviesBlijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief