Afbeelding van de auteur

Floor Bal


Website http://www.floorbal.nl

Twitter http://@floor_bal
Non-fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Non-fictie - Jeugdboek

Thema's
Geschiedenis - Wetenschap - Gezondheid

Subthema's
Familiegeschiedenis - ontstaan van de aarde en het heelal - wetenschap
Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - Lezing

Campagnes
Kinderboekenweek 2020

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Volwassenen - Senioren - Kleuters - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 3-4 Basisonderwijs

Floor Bal schrijft informatieve boeken voor nieuwsgierige mensen in de leeftijd van 3 tot 99 jaar. Haar thema's zijn geschiedenis en wetenschap, op zo'n manier uitgelegd dat iedereen het snapt.

Programma 1 (Groep 1, 2 en 3)
Het hele soepzootje (Vlag en wimpel 2019) past perfect in het thema van de Kinderboekenweek. Dit prentenboek legt het ontstaan van het heelal, de aarde en de mensen uit op kinderniveau. Ik begin met het voorlezen van het boek. Daarna bespreken we belangrijke vragen als ‘bestaan dino’s echt? En draken dan?’ Ook is er ruimte voor de kinderen om over hun eigen ervaringen te vertellen. Hebben ze wel eens de sterren gezien? En dinosaurusbotten? We eindigen met het moeilijke-vragen-spel en als er tijd over is, gaan we aan de slag met de knip-plak-en-kleurplaten van Het hele soepzootje. Programma 2 (Groep 3, 4 en 5) Speciaal voor de Kinderboekenweek een programma over de leukste geschiedenis die er is: je eigen geschiedenis. Geen verhalen over dode koningen of saaie oorlogen. We beginnen met een speurtocht, daarna vertel ik in een half uur over hoe je de geschiedenis van de afgelopen tweehonderd jaar overal terug ziet. Hadden de ouders van je overgrootmoeder echt zulke stomme kleren aan? Waarom deden ze niet met de mode mee? Was iedereen vroeger echt zo braaf? Daarna is het tijd voor vragen. Hoe word je een schrijver? Moet ik echt zelf al die boeken zelf aan elkaar nieten? Programma 3 (voor volwassenen) Aan de hand van het Het grote familieboek bespreek ik de vraag of dode mensen eigenlijk recht op privacy hebben. Het grote familieboek is een doe-het-zelfboek waarin ik uitleg hoe je je familiegeschiedenis van de afgelopen tweehonderd jaar makkelijk kunt achterhalen. Niet alleen kun je achterhalen waar voorouders woonden en hoe ze eruit zagen, maar ook of ze in de gevangenis zaten, in een inrichting opgenomen werden of in de prostitutie werkten. Allemaal leuk en aardig, maar dit waren niet voor niets familiegeheimen. Kun je het eigenlijk wel maken om de nare kanten van de familie uit te zoeken of bijvoorbeeld het dagboek van een voorouder te lezen? In een uur bespreek ik dit thema en geef ik een korte handleiding voor beginnende genealogen.

Publicaties


Duurt het nog lang
2019, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek - Prentenboek

Het hele soepzootje
2018, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek

Het grote familieboek: ontdek je voorouders, hun leven en hun tijd
2014, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Non-fictie


Media

Bekroningen


Vlag & Wimpel 2019