Geboorteplaats Amsterdam
Website
https://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/mischa-cohen/
Facebook
https://www.facebook.com/vrijnederland/videos/10155206000106838/
Twitter
http://@cohenmischa
Instagram
mischa_cohen
Geboorteplaats
Amsterdam
Website
https://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/mischa-cohen/
Facebook
https://www.facebook.com/vrijnederland/videos/10155206000106838/
Twitter
http://@cohenmischa
Instagram
mischa_cohen
Non-fictieschrijver
Genre
Biografie - Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie
Thema's
Gender - Geschiedenis - Kunst - LHBTI - Onderwijs - Politiek - Vrijheid
Subthema's
Opvoeding, onderwijs en indoctrinatie; Rechts radicalisme; Tweede Wereldoorlog; Identiteit; Fotografie
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing
Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen
Mischa Cohen publiceerde in 2024 'Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten', dat goed werd ontvangen: “Voorbeeldige biografie, heel goed geschreven” (NRC****), “Meeslepend” (de Volkskrant), ‘Openhartig, soms hartverscheurend pijnlijk en vaak hilarisch’ (Wim van Sinderen, curator). Het boek gaat over leven en werk van fotograaf Erwin Olaf. Zijn moeilijke jeugdjaren, hij worstelde met zijn homoseksualiteit, zijn succesvolle carrière met tentoonstellingen over de hele wereld, en tenslotte zijn longziekte en zijn overlijden in september 2023.
Eerder schreef Mischa met Harm Ede Botje Mijn meningen zijn feiten over de extreemrechtse politicus Thierry Baudet (2020). Het boek werd goed besproken en stond in 2021 op de shortlist voor zowel het beste politieke boek als het beste journalistieke boek van het jaar.
Daarvoor schreef Mischa De nazi-leerling; de schuldige jeugd van Dick Woudenberg. Kleio, het tijdschrift van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) noemde De nazi-leerling 'prachtig, helder en ontroerend' en uitermate geschikt voor de literatuurlijst. 'Het hoofdthema is zeer actueel: het gevaar van indoctrinatie, hersenspoeling en radicalisering.'
In het boek vertelt Mischa Cohen het verhaal van Dick Woudenberg (1928), de zoon van NSB–Tweede Kamerlid Hendrik Jan Woudenberg. Dick volgde een nazi-leerschool: hij zat bij de Nationale Jeugdstorm, was leerling van de Reichsschule – een Duitse eliteschool – en trok als zestienjarige soldaat naar het front als lid van de SS-divisie Totenkopf. De nazi-leerling legt het proces van indoctrinatie en een radicale opvoeding bloot: hoe de jonge Dick zich ontwikkelde tot een overtuigde nazi die bereid was te doden en gedood te worden. En laat zien hoe Dick na de Duitse capitulatie moest afrekenen met zijn zwarte verleden en dat van zijn familie. De naar aanleiding van het boek geproduceerde Facebookvideo ging viral.
Mischa Cohen werd tweemaal genomineerd voor de Tegel voor het beste journalistieke interview en won die prijs voor zijn verhaal over Lieuwe van Gogh, de zoon van Theo. Zijn reportage over de redactie van Charlie Hebdo na de aanslag van 7 januari 2015 werd genomineerd als beste tijdschriftreportage. Met fotograaf Daniel Cohen (geen familie) maakte Mischa de tentoonstelling en het boek Mijn naam is Cohen.
documenten
externe webpagina's