Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Eva Gabrielle Photography
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Young adult

Thema's
Identiteit - Pesten - Racisme - Vriendschap

Subthema's
Traumaverwerking - Moeilijke thuissituatie - Groepsdruk

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Goedele Ghijsen leeft van taal. Als klein meisje kroop ze in de kruin van de appelboom om ongestoord te kunnen lezen, tegenwoordig is haar huis geïsoleerd met boeken. Het liefste wat ze doet, is letters zaaien, woorden proeven, zinnen snoeien en verhalen oogsten.

Goedele volgde schrijflessen bij GA voor Kunst in Genk en aan de SchrijversAcademie van Creatief Schrijven in Antwerpen. Sindsdien ging de boekenwereld voor haar open. Sinds 2020 geeft ze zelf les in creatief schrijven aan jongeren en volwassenen in Genk. Als master Jeugdliteratuur (Tilburg University) kan ze ook eindeloos aan leesbevorderaars en PABO-studenten vertellen over het belang van lezen en voorlezen.

Ze publiceerde verschillende verhalen en groeiboeken voor eerste lezers bij uitgeverij Van In, Van Halewyck en Davidsfonds/Infodok. In 2021 verscheen 'Vluchtweg' bij Davidsfonds/Infodok, haar eerste boek voor jongeren. Dat boek werd genomineerd voor de Leesjury en kreeg een White Raven van de Internationale Jugendbibliothek. In 2023 volgde het boek ‘Onderstroom’ voor jongeren. Hier vindt u  lessuggesties bij deze boeken.

Jongeren die niet graag lezen worden vaak gegrepen door haar verhalen omdat ze kort en niet te moeilijk zijn, echte lezers genieten dan weer van de gelaagdheid van haar verhalen.

Goedele geeft met enthousiasme lezingen over schrijven en inspirerende workshops creatief schrijven. 'Zeker voor herhaling vatbaar!' aldus een organisator.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Goedele Ghijsen uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Ontmoeting met een schrijver

Een blik op de wereld

Lezing over hoe ik met vallen en opstaan moest ontdekken waar ik zelf goed in was, over hoe lezen me gered heeft toen ik een klein meisje was, over mijn hoofd vol verhalen. Aan de hand van fragmenten uit Vluchtweg en Onderstroom gaan we in gesprek over hoe elk verhaal meerdere kanten heeft en ontdekken we dat je door te lezen in de schoenen van heel veel andere mensen kan gaan staan.

Leerjaar 2 t/m 5 HAVO, VWO
Lezing

Voorleessessie

Aan de hand van een aantal voorleesfragmenten en enkele kleine opdrachten voor de leerlingen met foto’s en muziek stel ik de personages en de thema’s van mijn boeken aan de leerlingen voor. Voor deze voorleessessie heb ik enkel een beamer (met een aangesloten een computer/laptop) of een smartboard nodig.

Leerjaar 2 t/m 4 VMBO, HAVO, VWO
Workshop Creatief schrijven

Workshop rond vertelperspectief

Op basis van een aantal schrijfaanzetten vanuit Vluchtweg en Onderstroom spelen de leerlingen met de blik van het personage op een verhaal. Zo ontdekken ze dat schrijven spelen is en ondervinden ze dat iedereen zijn eigen kant van het verhaal heeft.

Leerjaar 2 t/m 5 HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Onderstroom
2023, DAVIDSFONDS
Young adult - Proza - fictie
Vluchtweg
2021, DAVIDSFONDS
Kinder- of jeugdboek

Media

foto's

Fotograaf: Bob Van Mol
Fotograaf: Bob Van Mol