Annekarijn Overduin

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Dieren - Familie - Humor - Natuur - Pesten - Reizen - Vriendschap

Subthema's
'Je durft meer dan je denkt'; avontuur, gevoelens, angsten, moed, op jezelf leren vertrouwen, ontwikkeling, fantasie, lesbrief

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

NIEUW: De toch niet zo eenzame tocht van Torre, het debuut van kinderboekenschrijver Annekarijn Overduin, zit bomvol nogal eigenwijze personages die alles net even anders willen doen.
Van Torres lekker gekke oom die in een wonderlijke berghut vol uitvindingen woont, een klein geitje dat voortdurend zegt wat-ie denkt, een berglor die lompe opmerkingen als complimentjes ziet, tot het aardvolk dat zich van niemand wat aantrekt en een eigenwijs taaltje heeft. Ooit van een betermaker gehoord? Of van blokkers, snurkels en gillende boomklappers? En ben jij wel eens op loertocht gegaan? Of heb jij wel eens iemand willen katapulteren? Kortom, je kunt niet alleen eigenwijs doen, zijn of eruit zien, je kunt zelfs eigenwijs klinken! 

Door de korte hoofdstukken, vele cliffhangers, humor, gekke woorden en tot de verbeelding sprekende illustraties is Torre zeer geschikt om voor te lezen in de klas. Het woordplezier spat er vanaf! Nóg leuker is het natuurlijk om een schrijversbezoek of workshop met Annekarijn in de klas te boeken. Haar missie is om kinderen te raken én ze te laten zien hoe leuk het kan zijn om met woorden te spelen. Terwijl ze meeleven met Torre ontdekken kinderen dat het helemaal oké is als je soms niet meteen weet wat iets betekent en dat je misschien wel meer durft dan je denkt... 

Naast scholen, bezoekt Annekarijn ook regelmatig bibliotheken en boekwinkels om daar met een hoop energie en enthousiasme uit Torre voor te lezen, workshops te geven en met kinderen in gesprek te gaan.

Over het boek: De toch niet zo eenzame tocht van Torre kwam eerder in kleine oplage uit, waarna het werd omarmd door boekhandelaren en lezers. Vanaf juni 2024 ligt er een geheel herziene versie van Torre in de boekwinkels, uitgegeven door Gottmer Kinderboeken. Niemand minder dan Sophie Pluim, bekend van het veelgeprezen 'Mot en de metaalvissers' en 'Het huisje zonder heks', heeft het boek op fantastische wijze opnieuw geïllustreerd. Sfeervol en met humor, perfect passend bij het verhaal. 

Bij de nieuwe Torre zit ook een knutselplaat waarmee kinderen een eigen kijkdoos in elkaar kunnen zetten en een zeer complete lesbrief boordevol afwisselende lessuggesties voor groep 4 t/m 8 (van recepten en woordspelletjes tot bijzondere tips voor een memorabel kringgesprek). 

ANNEKARIJN OVERDUIN (1975) studeerde kunstgeschiedenis, schreef tentoonstellingsteksten en ontwikkelde jarenlang spannende speurtochten voor kinderen en families in musea. Zo kwam ze erachter dat ze kinderen het meest kon raken door meeslepende verhalen te vertellen met een flinke portie humor. Nu woont Annekarijn in hartje Haarlem met haar man en twee zonen waar ze fulltime aan haar boeken schrijft. Maar het liefst laat ze haar fantasie de vrije loop in de natuur, dus je zou haar ook zomaar achter haar laptop in de Kennemerduinen tegen kunnen komen.

Binnenkort komt hier een overzicht van alle workshops die Annekarijn aanbiedt. 

Merel de Vink, LeesvinkSoms kom je ineens zo’n fijn (voor)leesboek tegen! Dit is echt een aanrader: een spannend, meeslepend avonturenverhaal. Als je het ene hoofdstuk uit hebt wil je meteen naar het volgende. Het perfecte voorleesverhaal voor iedere middenbouw leerkracht.

Femke Ganzeman, Leesbevordering in de klas: Vooral voor de middenbouw is dit een erg leuk voorleesboek: een knotsgek avontuur, vol gekke woorden, grappige dialogen - humor! Maar er is ook een fantastische lesbrief bij het boek beschikbaar die je ook heel goed in de bovenbouw kunt gebruiken. Daar staan namelijk echt superleuke opdrachten in, waardoor het boek nog meer tot leven komt.

LeesdetectivesWij geven dit boek de tag aanrader! Een magisch verhaal waarin het ene na het andere wezen de kop opsteekt. Moraal van het verhaal is in jezelf geloven, waardoor je uiteindelijk meer kan dan je zelf denkt! 

Dieuwertje BlokIk gun iedereen een oom Fons en zoveel fantasie om nooit meer alleenzaam te zijn en ik kan vooral niet wachten met voorlezen!

Jan Paul Schutten: Vrolijk, grappig, avontuurlijk: wat een ontzettend leuk debuut!

Activiteiten

Deze activiteiten kan Annekarijn Overduin uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Eigenwijs doen met Torre

In ‘De toch niet zo eenzame tocht van Torre’ wemelt het van de eigenwijze figuren. Sommigen doen alles op hun eigen manier, anderen zien er grappig uit of doen graag een beetje gek. Maar je kunt niet alleen eigenwijs doen, zijn, of eruitzien, je kunt zelfs eigenwijs klinken! Tijdens deze workshop leest Annekarijn gezellig voor en gaan jullie samen eigenwijze AARDVOLK woorden raden en verzinnen. Én jullie maken ook nog een eigenwijze boekenlegger!

Leerjaar 4 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

De toch niet zo eenzame tocht van Torre
2024, Gottmer Uitgevers Groep
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie

Media

externe webpagina's

Openbare lezingen

12-10-2024 Libris Boekhandel Van Der Meer , De Keuvel 1, Noordwijk (Organisatie)