Matthijs Meeuwsen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Beaumont fotografie
toon meer

Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Humor - Klimaatverandering - Natuur - Reizen

Subthema's
Oceaan, diepzee, zeedieren, zee, nachtdieren, Antarctica, noordpool, zuidpool,

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Voorlezen? Natuurlijk wil ik voorlezen! Maar als ik toch langskom op je school, in de bieb of boekwinkel maak ik er liever wat specialers van samen.

Ooit gehoord van de koekjessnijder, de kerstboomworm of de kikkerbek? Het zijn nog maar een paar van de fascinerende maar totaal onbekende dieren die ik met mijn kinderboeken wereldberoemd wil maken. Ik kan er honderduit over vertellen. Gewoon in een vrolijk college. Maar ook in een hilarische dierenquiz met de hele klas. Of in een reeks creatieve schrijfopdrachten.

Zo leer ik je meteen hoe je tijdens het schrijven verder kunt kijken dan de eerste woorden die in je hoofd omhoog borrelen. Veel verder! En hoe je een beter verhaal kunt vertellen door je fantasie te gebruiken. Ook als dat verhaal hartstikke waargebeurd is. Juist dan.

Ik kom op verzoek ook graag samen langs met Paco Vink, de illustrator van mijn boeken. Terwijl hij je in een tekenworkshop leert hoe je een blaadjesschaap of boomkangoeroe zo mooi mogelijk op papier zet, vertel ik alles over het schrijversvak. Wie weet neem ik wel wat bijzondere dieren mee om met eigen ogen te bekijken!

--------

“Het groepsbezoek van Matthijs viel bij leerkrachten én leerlingen enorm in de smaak. Op interactieve wijze en vol humor weet Matthijs kinderen enthousiast te maken voor zijn boeken, ze meer te leren over het schrijfproces en hoe een boek tot stand komt. Door de afwisselende werkvormen, zoals een tekenlesje en een leuke quiz, bleven de leerlingen het hele bezoek betrokken en enthousiast. Kortom, een waardevol én vermakelijk groepsbezoek.”
Team Jeugd & Educatie van Bibliotheek De Boekenberg, Spijkenisse

“Energiek, enthousiast en met een natuurlijk overwicht om de groepen van begin tot eind geboeid te houden. Dat is de indruk die Matthijs achterliet na zijn bezoek aan onze school. Dat hij speciaal een voorproefje uit zijn volgende boek voorlas was een geweldige afsluiter van zijn komst!”
Basisschool De Hortus (Boskoop) - groep 5 t/m 8

“Matthijs kan heel enthousiast en vol passie vertellen over wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een kinderboek. Van de eerste ideeën tijdens een strandwandeling tot de allerlaatste wijzigingen aan de kaft. Zijn verhaal zit vol informatie, maar wordt met de nodige humor gebracht; wat de kinderen enorm aanspreekt. Dit bezoek is een echte aanrader.”
Basisschool Het Spectrum (Alphen a/d Rijn) - groep 6, 7 en 8

Activiteiten

Deze activiteiten kan Matthijs Meeuwsen uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

De Eigenwijze Dierenshow

Speciaal voor de Kinderboekenweek haalt schrijver Matthijs Meeuwsen de tofste buitenbeentjes uit het dierenrijk van stal. Hij vertelt alles over vliegende inktvissen, lichtgevende beren, schetende zeekoeien en een mol die liever een haai wil zijn. Een voorlees-, quiz- en kennisfeest voor kinderen van 6 tot 106! Op verzoek sluit illustrator Paco Vink aan om stap voor stap te leren hoe je de blobvis of boomkangoeroe uit hun boeken zelf tekent.

Leerjaar 2 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Wij zijn de nacht
2024, Uitgeverij Querido
Kinder- of jeugdboek
Een slijmzoen voor je oma
2023, Uitgeverij Querido
Kinder- of jeugdboek

Media

foto's