Maartje Kouwen

Geboortedatum 1984-07-27

Geboorteplaats Groningen

Website www.maartjekouwen.nl

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1984-07-27

Geboorteplaats
Groningen

Website
www.maartjekouwen.nl

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Dieren - Natuur - Wetenschap

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Schrijfopdracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Maartje Kouwen is wetenschapsjournalist en schrijver van meerdere boeken, veelal over natuur en wetenschap.

Voor de doelgroep kinderen (6 t/m 12 jaar) verscheen in 2022 van haar hand het kinderboek Wildzoekers - in het bos. Het is het eerste deel in een nieuwe serie bij uitgeverij Lemniscaat die kinderen stimuleert om naar buiten te gaan. Deze zomer verschijnt het volgende deel: Wildzoekers - op het strand. De boeken staan bomvol activiteiten voor kinderen om ter plekke te doen in het bos of op het strand, en ideeen om zelf op onderzoek uit te gaan. Want er valt zoveel te ontdekken in de natuur, en onderzoek laat steeds weer zien hoe goed buiten spelen is voor kinderen (en volwassenen). Stiekem is dat ook een excuus voor Maartje, want zelf houdt ze ook erg van buiten zijn.

Wat kun je van een schrijversbezoek van Maartje verwachten?
- Interactieve lezing Hoe schrijf je een boek? Maartje kan vertellen hoe een boek maken in zijn werk gaat: waar begin je? Hoe weet je wat je moet schrijven? Hoe wordt het een echt boek? Wat doet een uitgever? En een drukkerij? Uiteraard mogen de kinderen alles vragen wat ze willen weten.
- Word een wildzoeker! We gaan aan de slag met opdrachten uit het Wildzoekers-boek, binnen of buiten, net wat jullie willen en wat mogelijk is. Maartje kan de opdrachten aanpassen aan een specifiek thema, zoals herfst, zaden of vogels. Ook worden de kinderen uitgedaagd zelf opdrachten te verzinnen. Wie weet voor een volgend boek!
- Schrijf een boek! Met behulp van een spel neemt Maartje de kinderen mee in de basisregels van een verhaal schrijven. Welke elementen zitten er in een goed verhaal? Uit het kaartspel kiezen de kinderen ieder een Plek, Personage en Probleem. Vervolgens gaan we aan de slag met een verhaal schrijven en er een klein boekje (zine) van maken. 

En die andere boeken dan?

Maartje schrijft ook boeken voor een volwassen doelgroep, waarvan de onderwerpen ook interessant kunnen zijn voor iets oudere kinderen.

Ze schreef twee boeken over allerhande misvattingen en ouderwetse wijsheden, die ze wetenschappelijk weerlegt. Misvattingen over dat muggen op licht afkomen, je druk wordt van suiker en dat je planten niet in de zon water mag geven. Niets van waar dus! 

Maartje schreef ook drie boeken over katten in café's en winkels, oftewel kroegtijgers en winkelpoezen. Katten zijn vaak het belangrijkste personeel in zaken die bedolven worden onder de muizen. Elke kat in Kat in de Stad heeft een andere persoonlijkheid en dus een ander verhaal. 

Naast schrijver is Maartje projectleider Educatie bij het NIBI, waar ze onderwijsconferenties organiseert en lesmateriaal ontwerpt. Ze was lange tijd programmamaker bij de Universiteit Utrecht, waar ze programma's en evenementen bedacht om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap. Programma's zoals Meet the Professor, Summerschool Junior en Operatie Breinbreker. Deze programma's organiseerde en presenteerde ze. Ook maakte ze het doe-tijdschrift Zoek het uit! waarin kinderen kennismaken met Utrechtse wetenschap(pers) en zelf experimenten doen. Ze heeft daardoor veel ervaring in het werken met kinderen en voor de klas staan. 

 

Publicaties

Wildzoekers - in het bos
2022, Uitgeverij Lemniscaat
Kinder- of jeugdboek
Eksters houden van bling bling
2021, Kosmos
Wetenschap
Een glutenvrij feestje
2020, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Plassen over kwallenbeten
2018, Uitgeverijen overig
Wetenschap
Amsterdam Pubcats
2015, Uitgeverijen overig
Fotoboek
Kat in de stad
2014, Uitgeverijen overig
Fotoboek
Kat in de Stad
2013, Uitgeverijen overig
Fotoboek

Media

foto's

Fotograaf: Lize Kraan

video's