Cathalijne Boland

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Peter Arno Broer
toon meer

Biograaf - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Biografie - Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal

Thema's
Economie - Europa - Familie - Feminisme - Gender - Geschiedenis - Gezondheid - Kolonialisme - Kunst - Laaggeletterdheid - Liefde - Migratie - Noord-Amerika - Oorlog - Ouderschap - Politiek - Reizen - Religie - Rouw - Voeding

Subthema's
Holland-Amerika Lijn (HAL) 1873-1923, stoomvaart, Europese migratie naar VS rond 1900, landverhuizers/migranten, klassenmaatschappij, Rotterdamse elite, eind negentiende eeuw, Titanic

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Cathalijne Boland is journalist, redacteur en researcher. Ze studeerde Nederlands en houdt van boeken waarin zichtbaar wordt hoe ‘de grote geschiedenis’ het leven van individuen bepaalt. Reuchlins reis. De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers is haar debuut in het genre van de literaire non-fictie. Het boek kreeg vijf sterren in NRC.

Reuchlins reis is geschiedenis, maar snijdt blijvend actuele thema’s aan.

Lezing (volwassenen)

Het waargebeurde verhaal over George Reuchlin, een Nederlander op de Titanic, is verknoopt met de Europese Exodus. Tussen 1880 en 1914 emigreerden bijna twintig miljoen Europeanen naar de VS. Rond één miljoen van hen vertrokken vanuit Rotterdam, op een schip van de Holland-Amerika Lijn.

In haar lezing vertelt Cathalijne Boland hoe ze de geschiedenis van George Reuchlin op het spoor kwam en over haar zoektocht in de archieven van de Holland-Amerika Lijn en van de hoofdpersoon. Ze beschrijft de voor ons verbijsterende verschillen tussen arm en rijk en tussen mannen- en vrouwenlevens, zowel aan boord van de grote oceaanstomers, als in het leven aan de wal. 

Tijdens haar lezing laat de auteur beelden zien uit het rijke archief van de familie Reuchlin, zoals prachtige portretten uit hun fotoalbums, en het laatste levensteken van George.

Geschiedenisschrijver in de les (havo-vwo bovenbouw)

Zie hieronder bij 'Activiteiten'.

LinkedIn

Activiteiten

Deze activiteiten kan Cathalijne Boland uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Themabezoek

Overleven op de Titanic

Cathalijne Boland neemt leerlingen mee aan boord van de Titanic. Tijdens de reis ervaren alle ‘opvarenden’ hoe het was om te leven in de klassenmaatschappij van 1912, en welke gevolgen dat had voor hun overlevingskansen op het zinkende schip. Van de migrant uit Hongarije, tot de multimiljonair uit Amerika. De hoofdpersoon uit dit waargebeurde verhaal is de Nederlander George Reuchlin (37), bij leven directeur van de Holland-Amerika Lijn.

Leerjaar 4 t/m 6 HAVO, VWO
Themabezoek

Jouw familiestamboom

Gaan uw leerlingen zelf aan de slag met onderzoek naar hun familiegeschiedenis? Dat begint met het in kaart brengen van de eigen familiestamboom. In deze gastles laat Cathalijne Boland aan de hand van voorbeelden uit haar onderzoek voor 'Reuchlins reis' concreet zien welke (online) hulpmiddelen daarvoor bestaan.

Leerjaar 4 t/m 6 VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Reuchlins reis
2023, Alfabet Uitgevers
Biografie - Informatief - Reisverhalen

Media