Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marco Bakker
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Historische roman

Thema's
Afrika - Antillen - Geschiedenis - Religie - Slavernij

Subthema's
Slavernijverleden

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

John Meilink (1961) debuteerde in 2019 met de historische roman 'Kroesvee', het eerste deel uit een serie van vier los van elkaar staande verhalen over Hollanders en de slavenhandel in de zeventiende eeuw (onder de overkoepelende reeksnaam 'Zonen van Jafeth'). In 2022 verscheen deel twee: 'In Barbarije'. Beide romans zijn inmiddels opgenomen in de literatuurlijst van de nieuwe Canon van Nederland (venster VOC en WIC). Deel drie, 'Asiento', zal medio 2023 verschijnen. In elk van de vier boeken wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen: In West-Afrika (Kroesvee), in Algiers (In Barbarije), het Caraïbisch gebied (Asiento) en Indonesië (Banda Neira).

De bedoeling van de vier romans is de lezer de context van die tijd te laten zien, om inzicht te geven in de wijdverbreide, bijna geglobaliseerde, door religies en staten geaccepteerde opvattingen over tot slaaf gemaakten in de zeventiende eeuw. Maar daarnaast zijn het ook gewoon vier spannende, rauwe verhalen die de lezer meetrekken in het verleden.

Voor meer informatie, kijk op: Kroesvee en In Barbarije.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Media