Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marco Bakker
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Historische roman

Thema's
Afrika - Antillen - Geschiedenis - Kolonialisme - Religie - Slavernij

Subthema's
Slavernijverleden, WIC, Gouden Eeuw

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Campagnes
Schrijvers over Thema's Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Ik debuteerde in 2019 met de historische roman 'Kroesvee', het eerste deel uit een serie van vier los van elkaar staande verhalen over Hollanders en de slavenhandel in de zeventiende eeuw (onder de overkoepelende reeksnaam 'Zonen van Jafeth'). In 2022 verscheen deel twee: 'In Barbarije'. Beide romans zijn inmiddels opgenomen in de literatuurlijst van de nieuwe Canon van Nederland (venster VOC en WIC). Deel drie, 'Asiento', is eind juni 2023 verschenen. In elk van de vier boeken wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen: In West-Afrika (Kroesvee), in Algiers (In Barbarije), het Caraïbisch gebied (Asiento) en Indonesië (Banda Neira).

Natuurlijk moet een goede historische roman op de eerste plaats de sfeer van de tijd weergeven en spannend en aangrijpend zijn. Maar er is meer. De bedoeling van de reeks is de lezer context te bieden, om inzicht te geven in de wijdverbreide, bijna geglobaliseerde, door religies en staten geaccepteerde opvattingen over tot slaaf gemaakten in de zeventiende eeuw.

Inmiddels, na ruimt tien jaar research, durf ik wel te zeggen dat 'ik er wat van af weet'. Het lijkt me dan ook leuk om die kennis te delen. Het slavernijverleden is veel meer dan wat de kretologie op internet doet vermoeden. Het heden is als een koraaleiland, slechts het hele kleine stukje boven water. Wat eronder ligt is geschiedenis.

Voor meer informatie, kijk op: KroesveeIn Barbarije of Asiento.

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Media