Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marco Bakker
toon meer

Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Historische roman - Roman

Thema's
Afrika - Antillen - Geschiedenis - Indonesië - Kolonialisme - Religie - Slavernij

Subthema's
Slavernijverleden, WIC, VOC, Gouden Eeuw

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Campagnes
Schrijvers over Thema's Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Ik debuteerde in 2019 met de historische roman 'Kroesvee', het eerste deel uit een serie van vier los van elkaar staande verhalen over Hollanders en de slavenhandel in de zeventiende eeuw (onder de overkoepelende reeksnaam 'Zonen van Jafeth'). In 2022 verscheen deel twee: 'In Barbarije'. Beide romans zijn inmiddels opgenomen in de literatuurlijst van de nieuwe Canon van Nederland (venster VOC en WIC). Deel drie, 'Asiento', is eind juni 2023 verschenen. Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Boek 4 uit de reeks, genaamd Banda Neira, zal omstreeks 2025 worden gepubliceerd.

In elk van de vier boeken wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen: de handel in zwarte slaven in West-Afrika (Kroesvee), de handel in witte slaven in Noord-Afrika (In Barbarije), de slavenconnectie tussen Spanje en de Hollanders in het Caraïbisch gebied (Asiento) en het slavernijverleden van de VOC in Indonesië (Banda Neira).

Natuurlijk moet een goede historische roman op de eerste plaats de sfeer van de tijd weergeven en spannend en aangrijpend zijn. Maar er is meer. De bedoeling van de reeks is de lezer context te bieden, om inzicht te geven in de wijdverbreide, bijna geglobaliseerde, door religies en staten geaccepteerde opvattingen over tot slaaf gemaakten in de zeventiende eeuw, verbeeld in de persoonlijke ervaringen van kleurrijke karakters.

Inmiddels, na meer dan tien jaar research, durf ik wel te zeggen dat 'ik er wat van af weet'. Het lijkt me dan ook leuk om die kennis te delen. Het slavernijverleden is veel meer dan wat de kretologie op internet doet vermoeden. Het heden is als een koraaleiland, slechts het hele kleine stukje boven water. Wat eronder ligt is geschiedenis.

Voor meer informatie, kijk op: KroesveeIn Barbarije, Asiento of Banda Neira.

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan John Meilink uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Themabezoek

De slavenhandel in de 17e eeuw

De slavenhandel in de zeventiende eeuw kende vele facetten op het gebied van menselijke interactie, financiën, handel, politiek en godsdienst. De context was wereldwijd. Een boeiend verhaal waar veel over te vertellen valt.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Media