Marloes Kemming

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Fantasy - Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek - Roman

Thema's
Beroepen - Burgerschap - Dieren - Diversiteit - Familie - Feminisme - Filosofie - Gender - Humor - Identiteit - Kunst - Liefde - Mensenrechten - Natuur - Pesten - Psychologie - Reizen - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Overig - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters - Volwassenen

Marloes Kemming (1983) is romanschrijver en kinderboekenschrijver, onder andere van Fabulant - de duistere koningin en Fabulant - de laatste tovenaar. Fabulant 1 werd 'runner up' bij de Hotze de Roosprijs, dé debuutprijs voor kinderboeken.

In Fabulant belandt een doodgewoon meisje zonder superkrachten in een Stelsel van magische werelden, waar ze het al snel moet opnemen tegen het kwaad. Kunnen normale mensen wel verschil maken? En kan een kind de wereld redden?

Kinderboekenweek 2024 - Lekker Eigenwijs!
‘Lekker eigenwijs!’ Wat betekent dat eigenlijk? Wanneer ben je eigenwijs en wat maakt jou dan jou? Tijdens het schrijversbezoek gaan kinderen laagdrempelig aan de slag met deze vragen, aan de hand van de magische en avontuurlijke serie Fabulant. Ze denken na over identiteit en veranderen zichzelf in een eigenwijze hoofdpersoon voor hun eigen verhaal.

Een bezoek bestaat uit:
- Q&A
- Stukje voorlezen
- Kort klassengesprek: wat betekent ‘eigenwijs zijn’ eigenlijk?
- Creatieve verwerkingsopdracht *

* Bij de creatieve verwerkingsopdracht denken de kinderen aan de hand van een werkblad na over hun eigen identiteit. Wat maakt hen hen? Daarna gaan ze deze identiteit uitvergroten en ontwerpen ze een eigenwijs ‘alter ego’. Worden ze een superheld, een magisch wezen of een schurk?

De personages die ze ontwerpen kunnen later gebruikt worden bij het schrijven van hun eigen verhaal. De docent ontvangt na afloop van het bezoek een lesbrief boordevol opdrachten en spelletjes om zelf verder aan de slag te gaan met creatief schrijven.

Dit bezoek is standaard te boeken als gastles van 60 minuten. Langere of kortere maatwerkopties, een digitaal bezoek of een Q&A via een filmpje zijn allemaal mogelijk.

Reguliere schoolbezoeken

Groep 5 tm 8 - Fabulant 1 en 2 - Worldbuilding
Tijdens het schrijversbezoek gaat Marloes op toegankelijke wijze aan de slag met het concept van 'worldbuilding'. Na een actieve en creatieve warming-up vertelt ze met veel energie en humor over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Aan de hand van een werkblad verzinnen kinderen hun eigen wereld en magische wezens. Ze worden uitgedaagd om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Als ze zelf schrijver waren, hoe zag hun wereld er dan uit?

Dit bezoek is standaard te boeken als gastles van 45 of 60 minuten. Langere maatwerkopties zijn mogelijk.

Groep 4 tm 5 - Hippe heksen en toffe tovenaars - De Academie voor Heksenhulpjes
Na een actieve en creatieve warming-up vertelt Marloes over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor. Het centrale thema van dit verhaal is 'jezelf mogen zijn en je eigen plek vinden'. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Kinderen ontwerpen hierbij aan de hand van een werkblad hun eigen 'heksenhulpje'.

Dit bezoek is standaard te boeken als gastles van 45 minuten of 60 minuten. Kortere of langere maatwerkopties zijn mogelijk.

Groep 1 tm 3 - Prentenboek met verdieping op maat
Bij dit bezoek leest Marloes voor uit één van haar prentenboeken, beantwoordt vragen over schrijver zijn en gaat met de klas aan de slag met een creatieve opdracht. Deze opdracht wordt op maat gemaakt. Denk aan een circus-gymles, een poezenknutsel, een bijpassende kleurplaat of tekenopdracht of een korte dramales.

Dit bezoek is standaard te boeken als gastles van 30 minuten of 45 minuten. Kortere of langere maatwerkopties zijn mogelijk.

Reacties lesprogramma's
'Marloes verzorgde een hele leuke middag op onze school. Een aantal kinderen sloeg zelfs het buitenspelen over om hun magische wereld af te maken. Het prikkelen van verbeelding is goed gelukt.'

'Ik had er eigenlijk geen zin in omdat ik niet van lezen houd, maar Fabulant was wel echt spannend. Ik vond een Minecraftwereld maken wel vet.'

'Ze luisterden ademloos naar het verhaal en hadden 100 vragen. Mooi om daarna zelf aan de slag te gaan met schrijven, tekenen en ontwerpen. Boeken zijn dankzij het bezoek echt gaan leven voor de klas en eigenlijk zouden we dit veel vaker moeten doen.'

'Heerlijk, een schrijver in de klas. Marloes haar komst enthousiasmeert enorm. Ik vind de aangeboden lesbrieven van grote meerwaarde. Zo is een bezoekje geen losse flodder, maar onderdeel van een solide programma. De brieven bieden een goede mix van opdrachten waar ik nog 2 weken uit heb kunnen putten.’

Activiteiten

Deze activiteiten kan Marloes Kemming uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Eigenwijs - Identiteit

Wat betekent eigenwijs zijn? En wat maakt jou wie je bent? Tijdens de Kinderboekenweek gaat fantasy-schrijver Marloes Kemming aan de slag met die vragen. Een bezoek bestaat uit:- Q&A- Voorlezen- Creatieve opdracht. De kinderen denken na over identiteit en ontwerpen een eigenwijs ‘alter ego’. Worden ze een superheld, een magisch wezen of een schurk?

Leerjaar 1 t/m 8 Basisschool Kan online
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Fabulant - Ontwerp je eigen wereld

Tijdens dit schrijversbezoek voor de bovenbouw gaat Marloes op toegankelijke wijze aan de slag met 'worldbuilding'. Marloes vertelt met veel energie en humor over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Aan de hand van een werkblad verzinnen kinderen hun eigen wereld en magische wezens. Ze worden uitgedaagd om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Themabezoek in de klas

Heksenhulpjes - Zijn wie je bent

Het thema van 'De Academie voor Heksenhulpjes' is 'je eigen plek vinden en zijn wie je bent.' Na een actieve en creatieve warming-up vertelt Marloes over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Kinderen ontwerpen hierbij aan de hand van een werkblad hun eigen bijzondere 'heksenhulpje'.

Leerjaar 1 t/m 5 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Ontmoet een schrijver! Bovenbouw

Tijdens dit schrijversbezoek voor de bovenbouw gaat Marloes met de klas aan de slag met de magische serie Fabulant. Marloes vertelt met veel energie en humor over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Aan de hand van een werkblad verzinnen kinderen hun eigen wereld en magische wezens. Ze worden uitgedaagd om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Ontmoet een schrijver! Middenbouw.

Marloes vertelt de middenbouw graag alles over schrijver zijn, beantwoordt vragen en leest voor uit 'De Academie voor Heksenhulpjes', een verhaal over je eigen plek vinden. Het bezoek wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Kinderen ontwerpen aan de hand van een werkblad hun eigen 'heksenhulpje'.

Leerjaar 1 t/m 5 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Ontmoet een schrijver! Onderbouw.

Marloes komt graag op bezoek in de onderbouw. Ze beantwoordt alle vragen van de klas en leest voor uit één van haar prentenboeken: * Kaila de leeuwentemmer* Poes en Snoezie, stop de tijd!* Ik kom je redden!Wil je het bezoek uitbreiden? Dat kan! In overleg verzorgt Marloes een verwerkingsopdracht op maat. Denk aan een gymles, een dramales of een kleur- of tekenopdracht.

Leerjaar 1 t/m 3 Basisschool
Workshop Schrijven en creativiteit

Workshop creatief schrijven

Creatief leren schrijven is heel belangrijk voor kinderen. Maar... hoe pak je dat aan? Marloes Kemming ontwikkelde een cursus creatief schrijven, speciaal voor de bovenbouw. Aan de hand van spellen en oefeningen werkt de klas toe naar een eindproduct: een eigen verhaal! Deze workshop wordt per klas op maat gemaakt. Het programma sluit zo optimaal aan bij de basiskennis en leerdoelen van de klas.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Voorleesmoment in de klas

(Voor)lezen is leuk!

Kinderboekenschrijver Marloes Kemming komt op bezoek in de klas en deelt haar liefde voor boeken. Na een energieke introductie beantwoordt ze alle vragen die de klas heeft. Ze leest in overleg voor uit een van haar eigen boeken OF uit een themaboek waar de klas mee bezig is.Wil je het bezoek uitbreiden met een creatieve opdracht? Kijk dan bij haar andere activiteiten onder de kop 'Schrijver op bezoek in de klas'.

Leerjaar 1 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Fabulant, de laatste tovenaar
2023, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Hippe heksen en toffe tovenaars
2023, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Fietsvakantie met een staartje
2022, Uitgeverij Moon
Lola is stout
2022, Uitgeverij Moon
Fabulant, de duistere koningin
2022, Uitgeverij Moon
Zwier de Zevenslaper
2021, Uitgeverij Moon
Ik kom je redden
2020, Uitgeverij Moon
Sinterklazina
2019, Uitgeverij Moon
Poes en Snoezie, Stop de tijd
2018, DE VIER WINDSTREKEN
Kalia de leeuwentemmer
2016, DE VIER WINDSTREKEN
Het kleine leven van Norbert Jones
2015, Xander
Het goud van de Inca's
2013, Pica Educatief
Sam en de wereld van Dali
2011, Pica Educatief
Fieke en de luchtballon
2010, Pica Educatief

Media

foto's

Fotograaf: David van Haren