Frits Bosch

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ron de Gruyl
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Historische roman - Non-fictie

Thema's
Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Gezondheid - Humor - Muziek - Oorlog - Psychologie - Vriendschap - Wetenschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op. Al snel ontpopte hij zich als pleitbezorger voor de psycholoog in de eerste lijn en werd hij gevraagd als voorzitter van een Landelijke werkgroep binnen het Nederlands Instituut van Psychologen. In 1990 vestigde hij zich aan de Zijlweg in Haarlem.

Vanaf begin jaren 80 woonde hij samen met Marian. In 1992 werd hun dochter Lara geboren en in 1995 zoon Boudewijn. Daarna volgde een drukke periode waarin hij zijn aandacht verdeelde tussen gezin, praktijk en landelijke ontwikkelingen in de GGZ. Zo was hij redactielid van het handboek Psychologie in de eerste lijn (Harcourt 2006).

Nadat hij in 2017 stopte met zijn psychologenpraktijk schreef hij het deels autobiografische boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’ (Beroepseer, 2019). 
Daarnaast had hij ook meer tijd voor basgitaar spelen, tennissen, lezen en genealogie. Hij bezocht de geboorteplaats van zijn oudvader in het Zwitserse Stein waar de plaatselijke dominee hem het eeuwenoude doopboek toonde, waarin met Gotische letters stond geschreven dat Adam Bösch op 15 september 1762 was geboren. Vanaf dat moment heeft Adam hem niet meer losgelaten. Meer onderzoek in archieven en literatuur uit de Napoleontische periode inspireerde hem tot het schrijven van de historische roman ‘De Tromslager’ (De Brouwerij, 2021). 

Op 27 juni 2024 verschijnt zijn derde boek De Jutter (De Brouwerij, 2024): De Uitgever schrijft over dit boek: 

Bij onderzoek naar zijn verborgen verleden in de 19e eeuw stuitte psycholoog en auteur Frits Bosch al snel op een aantal archiefdata die grote vragen bij hem opwierpen.

Reis terug in de tijd en ontdek aan de hand van het verborgen verleden van Frits Bosch de geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw. In deze periode werden niet alleen de stadsmuren neergehaald, de trekschuit en de stadsomroeper vervangen door de trein en de krant, maar het was ook de eeuw waarin de eerste grondwet verscheen en de slavernij werd afgeschaft. 

De in Den Helder geboren Paulus Bosch, analfabete betovergrootvader van de auteur, bouwt van juttershout een huis in Nieuwediep, de wijk die grenst aan scheepswerf Willemsoord, waar de geur hangt van vis en teer. Vanaf de Marinehaven vertrekken oorlogsschepen met militaire missies naar verre bestemmingen in Oost- en West-Indië, helaas met rampzalige gevolgen voor een aantal familieleden.

De familie Bosch wordt in deze periode, net als andere ‘onvermogenden’ geconfronteerd met armoede, dakloosheid, epidemieën en kindersterfte. In de archieven stuitte Bosch echter ook op misstanden als verkrachting, verpaupering en vrouwenmoord. Ondanks deze zware omstandigheden zet Paulus alles op alles om te overleven, en klimt hij op van zeeman en werkman tot huizenhandelaar en tapper. Maar wanneer hij na zijn overlijden een aanzienlijke erfenis achterlaat, worden de familierelaties flink op de proef gesteld.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Frits Bosch uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Lezing

19e eeuw

Powerpoint presentatie over de geschiedenis van het gewone volk in het Nederland van de 19e eeuw.

Leerjaar 5 en 6 HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

De Jutter
2024, De Brouwerij
Familiegeschiedenis

Media

foto's

Fotograaf: Ron de Gruyl
Fotograaf: Uitgeverij De Brouwerij
Fotograaf: Uitgeverij Stichting Beroepseer
Fotograaf: Harcourt
Fotograaf: Annetje Rubens
Fotograaf: Christiaan Scheele

video's