Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Yani Yu
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Burgerschap - Diversiteit - Identiteit - Racisme - Voeding

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Kleuters

Chee-Han Kartosen-Wong is een kinderboekenschrijfster en film editor die gespecialiseerd is in het monteren van commercials, documentaires en ander TV content. Chee-Han heeft een crossmediale kijk op haar werk en is gepassioneerd over het vertellen van verhalen waarin diversiteit en inclusie vanzelfsprekend zijn. Ze gelooft dat verhalen de kracht hebben om mensen te verbinden, te inspireren en om verandering teweeg te brengen. Ze gebruikt haar vaardigheden als auteur en editor om deze verhalen tot leven te brengen. Ook geeft Chee-Han regelmatig talks over diversiteit en inclusie in media producties, met name die werkzaam zijn in de reclame.

Samen met haar man Reza Kartosen-Wong heeft ze Bongkar met Wongkar in 2018 opgericht, een sociale onderneming die zich inzet voor een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap. Zo schreven zij het prentenboek Waar is mijn noedelsoep?!? dat in 2019 uit werd gebracht door uitgever ROSE stories. Het boek werd een doorslaand succes en in 2021 schreven zij het eveneens succesvolle vervolg Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! dat in 2023 een van de thematitels van de Kinderboekenweek is. In 2022 verscheen de kinderverhalenbundel De schoen van tien miljoen met verhalen van o.a. Annet Schaap, Milouska Meulens en Anna Woltz over kinderen en armoede. Voor die bundel schreven Reza en Chee-Han het spannende The Hack Pack op geheime missie, het eerste fictieverhaal voor kinderen over het toeslagenschandaal.

Ook onder Bongkar met Wongkar lanceerde Chee-Han met het project The Invisible Ones de eerste anti-Aziatisch racisme bewustwordingsvideo Ik Zie Wat Jij Niet Ziet die op de eerste dag viral ging met honderdduizenden views. De urgente video werd duizenden keren geliked, gedeeld via diverse mediakanalen en musea. Ik Zie Wat Jij Niet Ziet is in 2021 bekroond met een Zilveren Lamp op het prestigieuze ADCN Dutch Creativity Festival.

 

 

Publicaties

Gebakken rijst met van alles en nog wat
2021, Rose Stories
Prentenboek - Proza - fictie
Waar is mijn noedelsoep?
2019, Rose Stories
Prentenboek - Proza - fictie