Kees Broere

Geboortedatum 1958-04-16

Geboorteplaats Roosendaal

Twitter @keesbroere

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Esther Drenthe

Geboortedatum
1958-04-16

Geboorteplaats
Roosendaal

Twitter
@keesbroere

toon meer

Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal - Roman - Spanning

Thema's
Afrika - Antillen - Azië - Diversiteit - Duurzaamheid - Identiteit - Klimaatverandering - Kolonialisme - Kunst - Mediawijsheid - Mensenrechten - Midden-Amerika - Migratie - Misdaad - Oorlog - Reizen - Religie - Slavernij - Suriname - Vrijheid - Zingeving - Zuid-Amerika

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Kees Broere (1958) wist na zijn studie dat hij twee zaken een plek in zijn leven wilde geven: schrijven en leven in het buitenland. En zo is het ook gegaan. Hij vertrok in 1984 als freelance journalist naar Latijns-Amerika. Daarna woonde en werkte hij in Europa, vijf jaar in Azië en bijna twintig jaar in Afrika. In 2017 verruilde hij Kenia voor Curaçao, een van de Caribische eilanden binnen het Nederlands koninkrijk. In 2024 keerde hij terug naar Nederland.

Kees Broere reisde in bijna 40 jaar journalistiek door zo'n 80 landen. Hij berichtte daarover voor kranten, weekbladen en tijdschriften, en voor radio, televisie en online. Zo werkte hij bijna een kwarteeuw voor de Volkskrant en tien jaar als correspondent voor NOS televisie en radio, en voor Nieuwsuur.

Daarnaast schreef hij boeken; romans en non-fictie, tot nu toe zeven in totaal. Zijn meest recente roman 'Irma, een mikado van boze goden', verscheen in 2021 bij uitgeverij Indeknipscheer. Niet toevallig spelen zijn romans zich meestal af in andere landen dan Nederland, zoals India, Afghanistan, Sri Lanka, Kenia en Curaçao. In 2024 verscheen 'Kloppen voor de lift', een boek met zijn journalistieke memoires.

Kees Broere kan spannend en boeiend vertellen en heeft wel duizend verhalen. Niet alleen over schrijven en over journalistiek, maar ook over onderwerpen die in de hele wereld spelen, zoals migratie, milieu, discriminatie, oorlog en conflicten. En dat alles nog steeds op een niet-cynische, opgewekte toon.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Kees Broere uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Workshop Creatief schrijven

Van krantentaal tot romanwoorden

Onder begeleiding van de schrijver zelf schrijven. Associëren, brainstormen, plot uitwerken! Met als resultaat een verhaal om trots op te zijn.

Leerjaar 4 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Ontmoeting met een schrijver

Leuk en belangrijk: nieuwsgierigheid.

Een schrijver, stripmaker of spoken word artiest komt in de klas om te vertellen en vragen te beantwoorden.

Leerjaar 2 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO
Interview

Op reis met de schrijver

De schrijver heeft als journalist in meer dan 80 landen over de hele wereld gewerkt. Hij berichtte daarover voor de televisie en de krant, maar schreef ook romans. Vraag de schrijver het hemd van het lijf in een paneldiscussie, debat of interview.

Leerjaar 3 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Kloppen voor de lift
2024, In de Knipscheer
Journalistiek
Irma
2021, In de Knipscheer
Roman - Proza - fictie
POM
2018, In de Knipscheer
Roman - Proza - fictie
Van Accra naar Amsterdam
2011, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Journalistiek - Non-fictie
Standplaats Nairobi
2004, LM Publishers
Journalistiek - Non-fictie
De Vlek
1999, Uitgeverij Atlas Contact
Roman - Proza - fictie
Sophie Devie, of het blanke uur
1998, CONTACT
Roman - Proza - fictie