Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ruud Pos
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Historische roman - Roman

Thema's
Europa - Familie - Filosofie - Geschiedenis - Kunst - Liefde - Muziek - Natuur - Oorlog - Ouderschap - Politiek - Religie - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving

Subthema's
Spanje, Spaanse Burgeroorlog

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Mark H. Stokmans debuuteerde in mei 2022 met zijn roman Land van echo's die de Boekhandelsprijs 2023 won, en op de shortlist stond voor de Hebban Debuutprijs 2023. In februari 2024 wordt Spiegeldagen gepubliceerd, het vervolg op Land van echo's. Samen vormen de romans een "Spaans" tweeluik waaraan Mark in 2010 begon te schrijven.

In lezingen vormen beide roman's een startpunt en leidraad om te praten over inspiratie, creativiteit, de bewogen geschiedenis van Spanje, maar ook het feitelijk schrijven en gepubliceerd krijgen van een roman. Mark, die zijn verhaal levendig verteld, maakt daarbij gebruik van beeld en geluid, met fraaie fotografie, indrukwekkende video's, en schitterende muziek om het publiek volledig onder te dompelen in de wereld van Land van echo's en Spiegeldagen.

Mark (1975) is kind van een expat. Hij woonde van zijn 6de tot 11de jaar in Peru. Hij studeerde algemene letteren met als specialisatie Latijns-Amerikastudies en internationale betrekkingen.

Toen Mark jong was, emigreerden zijn grootouders naar Spanje. Vanaf toen bracht Mark vrijwel elke zomer door in de "finca" van zijn opa en oma in Spanje. In een jeugd van vele reizen en verplaatsingen werd Spanje een vaste plek. De geschiedenis, het landschap, de taal en de mensen, Mark heeft ze in zijn dna verankerd. Zijn tijd en ervaring in Spanje, maar ook het landschap, de mensen en de bewogen geschiedenis van Spanje, spelen een belangrijke rol in zijn twee romans.

Publicaties

Spiegeldagen
2024, Ambo Anthos Uitgevers
Familiegeschiedenis - Historische roman
Land van Echo's
2022, Ambo Anthos Uitgevers
Familiegeschiedenis - Historische roman

Media

foto's

Fotograaf: Ruud Pos
Fotograaf: Jan Bijl

video's

Openbare lezingen

13-06-2024 Bibliotheek Helmond-Peel , Markt 1, Deurne (Biblbiotheek Deurne)
6-10-2024 Stichting Literair Cafe Venray , Merseloseweg 117, Venray (Theehuis Odapark)