Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Sacha de Boer
toon meer

Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal - Spanning

Thema's
Burgerschap - Duurzaamheid - Europa - Familie - Geschiedenis - Mensenrechten - Misdaad - Reizen - Vrijheid

Subthema's
Maffia, Italië, 'Ndrangheta (internationaal zeer invloedrijke maffia uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië), georganiseerde misdaad, ondermijning, Europese misdaadbestrijding, impact van de georganiseerde misdaad op de maatschappij

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Sanne de Boer woont een deel van het jaar in de prachtige Zuid-Italiaanse regio Calabrië en is de eerste buitenlandse journalist die vanuit daar schrijft over de 'Ndrangheta, de lokale maffia, die de machtigste van Italië is en ook in Nederland de weg weet. Mafiopoli, haar eerste boek, is lovend ontvangen en vertaald naar het Duits. In Nederland en Duitsland geeft Sanne met veel plezier lezingen voor uiteenlopende doelgroepen. Ze vertelt op een toegankelijke, persoonlijke manier over de vaak onverwachte gezichten van de georganiseerde misdaad en de invloed die deze heeft op ons dagelijks leven.

“De havo 4-leerlingen hadden van begin tot eind volle aandacht voor het verhaal van Sanne. Aan de vragen die ze stelden merkte ik dat de leerlingen echt tot denken waren aangezet. Sannes manier van vertellen, o.a. over haar eigen ervaringen met de Italiaanse maffia en over de minder zichtbare maatschappelijke invloed van misdaadorganisaties, boeide de leerlingen enorm. Ik hoop dat veel meer leerlingen haar verhaal mogen horen en zou echt willen pleiten voor meer van dit soort lezingen op school. Dank!”
(Evelien Poortman, docent op het Carolus Clusius College in Zwolle)

"In september was Sanne de Boer online te gast bij de opleiding Italië studies van de Universiteit van Amsterdam en het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Zij ging met studenten en andere belangstellenden in gesprek over haar steengoede boek Mafiopoli. Zo scherp en invoelbaar als het boek geschreven is, zo overtuigend, betrokken en levendig kan Sanne vertellen over haar diepgravende onderzoek naar de Calabrese 'Ndrangheta. De lezing kreeg, na een bondige introductie, algauw het karakter van een conversatie. Sanne reageert graag op vragen uit het publiek, en rijgt uiteenlopende aspecten moeiteloos aaneen tot een verhaal dat van begin tot eind blijft boeien." (Linda Pennings, docent Italië studies aan de Universiteit van Amsterdam)

"Afgelopen week hield Sanne de Boer een prachtige lezing over haar zoektocht naar de Calabrese maffia, de 'Ndrangheta, en het indrukwekkende boek Mafiopoli dat ze daarover schreef. Tijdens de lezing was er volop gelegenheid om vragen te stellen waar veel gebruik van werd gemaakt. Het werd een levendige avond over Sanne’s persoonlijke ervaringen en haar onderzoek. De lezing geeft een onthullend beeld van een uiterst geraffineerde maffia die in heel Europa, en zeker ook in Nederland, een stevige voet aan de grond heeft gekregen. Je krijgt een ander beeld van Italië; Italië achter de schermen. Dank, Sanne!" (Mirjam de Jong, Dante Alighieri Amersfoort)

‘Sanne was te gast bij de minor "Bestuurlijke aanpak van Ondermijning" van Avans Hogeschool. In een boeiende en ontspannen presentatie maakten we kennis met enkele figuren uit het boek Mafiopoli en bespraken we de vraag in hoeverre de Nederlandse of West-Europese samenleving zich druk zou moeten maken over de invloed van de 'Ndrangheta hier. De kracht van de bijdrage zat vooral in de persoonlijke verhalen, waardoor onze studenten snel dicht bij de mensen rondom de 'Ndrangheta konden komen. Een hele mooie aanvulling op ons programma!' 
(Floris Jan Donders, Docent Bestuurskunde en lid kenniskring Ondermijning at Avans University of Applied Sciences)

  • Bij de Schrijverscentrale kunt u meer informatie opvragen over Sannes boek Mafiopoli en over de verschillende soorten presentaties die Sanne kan geven op scholen (havo/vwo) of voor volwassenen (zowel voor een breed geïnteresseerd publiek als voor een publiek van bijvoorbeeld misdaadbestrijders). Ook interessant voor gymnasia ter voorbereiding op de Rome-reis. 

Publicaties

Mafiopoli
2020, Nieuw Amsterdam
Spanning - Reisverhalen - Journalistiek - Non-fictie

Media

foto's

Fotograaf: DPG Media

video's