Joyce van der Meijden

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ton Kastermans Fotografie
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Familie - Humor - Sport - Vriendschap

Subthema's
schaken

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Eigen Beheer 2022 - Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Is schaken alleen voor bollebozen? Echt niet! Twijfel je nog? Dan moet je de Simon de Schakerboeken eens lezen. Simon is een heel goede voetballer, heeft veel vrienden en een neus voor avontuur, net als zijn schaakvriendin Nikki. Zijn droom? Simon wil schaakgrootmeester worden!  

Net als de Simon de Schaker boeken is een schoolbezoek van Joyce leuk voor alle kinderen. Ze begint altijd met een korte film, met een bijzondere bijdrage van Ajax vedette en schaker Joël Veltman en zanger Nick Schilder (juist!, van Simon). Een preview: https://vimeo.com/362790397 .  Natuurlijk leest Joyce voor uit eigen werk. Ze heeft een bijzondere quiz met vragen over schaken die opvallend vaak wordt gewonnen door een niet-schaker. Maar natuurlijk is Joyce vooral schrijver. Verhalen verzinnen, dat is haar passie, het liefst samen met de kinderen!

Het idee om een serie jeugdboeken te schrijven met een hoofdrol voor de schaaksport kreeg ze door haar kinderen. Zij schaken met heel veel plezier. Die lol wilde ze meenemen in haar verhalen. Mix die lol met een fijne dosis schrijftalent, een spannend verhaal over een jongen die ervan droomt om topschaker te worden, een vervelende oom en een geheimzinnige schaakcomputer, en het resultaat is Simon de Schaker. Het eerste deel, Akelige Arnold, verscheen in 2018. Deel twee, Oma's Schat - met een voorwoord van Judith Polgar (de beste vrouwelijke schaker ooit), kwam vorig jaar uit en sinds juni 2020 is deel 3 te koop: Simon de Schaker - Stiekem naar Charkassië, met een voorwoord van Anish Giri (de beste schaker van Nederland en vierde op de wereldranglijst).

Als Joyce geen verhalen verzint dan schrijft ze artikelen voor tijdschriften en iedere zaterdag staat haar column in het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en de IJmuider Courant. Maar ze is ook graag thuis bij haar kinderen. En niet verrassend: ze houdt heel erg van spelletjes.

Oké vooruit, nog een leuk filmpje over Simon en Nick (Schilder): https://vimeo.com/295970259

Een leuk inkijkje in een schoolbezoek van Joyce: https://frieschdagblad.nl/2019/10/9/van-simon-de-schaker-leer-je-schaken-is-net-zo-leuk-als-lezen

Publicaties

Stiekem naar Charkassië
2020, F.C. Klap
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Oma's schat
2019, F.C. Klap
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Akelige Arnold
2018, F.C. Klap
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie

Media

foto's

video's