toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Dieren - Diversiteit - Geschiedenis - Identiteit - Liefde - Misdaad - Natuur - Reizen - Vriendschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Volwassenen

BIOGRAFIE

Marlies Verhelst schrijft kinderboeken. Zij heeft jarenlang lesgegeven als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Als Schoolschrijver heeft ze veel ervaring in diverse basisschoolgroepen. Ook via de Schrijverscentrale heeft zij al veel klassen bezocht, ook in het speciaal onderwijs. Vanaf augustus 2018 is zij fulltime schrijfster. 

Marlies schrijft boeken voor o.a. Lemniscaat, Delubas, Eenvoudig Communiceren, De Inktvis en Zwijsen. Haar bekendste boek verscheen in 2014: het prentenboek Feestmaal voor de koning (Lemniscaat) waar ook een speciale editie voor blinde kinderen van gemaakt is: met braille en voelplaten. Dit boek stond tijdens de Nationale Voorleesdagen 2016 in de Prentenboek Top Tien. In augustus 2016 stond Marlies met haar eigen voorstelling rond dit boek in een uitverkocht Bibliotheektheater in Rotterdam.

Op scholen en in bibliotheken vertelt Marlies over schrijven en maakt zij kinderen enthousiast voor lezen. Ze laat de kinderen spelen met taal.

INFORMATIE OVER BOEKINGEN EN DE KINDERBOEKENWEEK 2023

Wat een leuk thema heeft de Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’! Hieronder staan mijn programma’s. Bij bestanden staat een pdf waar deze informatie ook los in een A4 staat.

Groep 1/2 Dubbeldierentuin

Kai ligt thuis in bed als zijn vader hem komt wekken. Ze gaan naar de dierentuin! Op weg daarheen fantaseert Kai over alle dieren die hij zal zien. Marlies heeft een leuk en interactief programma voor groep 1 en 2 bij haar prentenboek Van Bigkikker tot Neushoornvogel waarvoor Jenny Bakker de illustraties maakte. Een waar dierenfeestje met veel dieren, twee liedjes en een dansje! 

Duur: 30 minuten. Voorkeur: bestaande groepen.

Groep 3 Dit kamp is een ramp!

Wat neem je mee als je een paar dagen van huis gaat? En wat mis je? In deze interactieve gastles bespreek Marlies dit met de leerlingen. En de vraag is natuurlijk: wordt het kamp van hoofdpersoon Tim echt zo'n ramp? 'Dit kamp is een ramp' is de heruitgave van haar eerder verschenen samenleesboek 'Een held met een beer'. De illustraties zijn van Mark Baars.

Duur: 30 minuten. Voorkeur: bestaande groepen.

Groep 4/8 Kom binnen! 

Aan de hand van het nieuwe theaterleesboek Kom binnen! (co-auteur: Ineke Kraijo; illustrator: Marja Meijer) geeft Marlies een leuke en leerzame gastles. Ook andere boeken van haar die bij het thema passen, kunnen ter sprake komen. Na een informatief en interactief deel doen de kinderen onder leiding van Marlies een creatieve schrijf- en tekenopdracht: ze gaan gedichten maken! Lees- en schrijfplezier staan voorop! 

Duur: 60 minuten. Voorkeur: bestaande groepen.

OVERIGE PROGRAMMA'S (ZONDER HET THEMA VAN DE KBW):

Groep 1 en 2 Feestmaal voor de koning

Marlies gebruikt haar succesvolle prentenboek Feestmaal voor de koning tijdens haar optreden in de groepen 1 en 2. Het programma is interactief, leerzaam, vrolijk en afwisselend. Marlies leest onder andere voor, vertelt veel, doet een raadspel, zingt en danst, verandert zelf in een Vogelspin met een hoofddeksel en reist als een kok tussen de tanden en kiezen van de jungledieren. Samengevat: interactief, gezellig, leerzaam. Duur: 30 minuten. Voorkeur: bestaande groepen.

Workshops, lezingen en inspiratiesessies

Marlies geeft diverse workshops, lezingen en inspiratiesessies over interactief voorlezen en leesbevordering. Voor ouders van peuters tot pubers. Voor leerkrachten in het regulier of speciaal (basis)onderwijs. Vraag naar de mogelijkheden. Duur: 45 of 60 minuten. 

Praktijkonderwijs en vmbo 123

Marlies laat zien hoe ze een spannende ervaring omboog naar een nog spannender gebeurtenis in een boek voor leerlingen in de onderbouw vmbo en praktijkonderwijs. Verder vertelt ze hoe ze maatschappelijke thema’s zoals geweld, mishandeling en graffiti in haar boeken verwerkt heeft. Kijk voor meer informatie bij 'Documenten'. Boeken: Oog in oog, Masker af, Geraakt en de minithriller Scherp. Duur: 45 - 60 minuten.

Publicaties

Ontsnapt! Theaterlezen over toen
2020, Uitgeverij De Inktvis
Kinder- of jeugdboek
In de spotlights
2019, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
Verborgen schat
2017, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Verborgen schat
2017, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Geraakt
2016, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
Masker af
2015, Van Tricht
Proza - fictie
Tranen om Stippie
2015, Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Feestmaal voor de koning
2014, Uitgeverij Lemniscaat
Proza - fictie
Geheime afspraak
2014, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Oog in Oog
2013, Van Tricht
Proza - fictie
De gescheurde speelkaart
2012, Delubas
Kinder- of jeugdboek
Gevaarlijk spel
2012, Delubas
Proza - fictie
De geheimzinnige woonwagen
2011, Pica
Proza - fictie
Waarom ik niet?
2010, Delubas
Proza - fictie
Een held met een beer
2010, Delubas
Proza - fictie
Een tas vol geld
2010, Delubas
Proza - fictie
Vangst in de nacht
2010, Delubas
Proza - fictie
Een foto in de sneeuw
2009, Delubas
Historische roman - Proza - fictie
Prutspiet
2009, Delubas
Proza - fictie

Media