Marlies Verhelst

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Dieren - Diversiteit - Geschiedenis - Identiteit - Liefde - Misdaad - Natuur - Reizen - Vriendschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Volwassenen

BIOGRAFIE

Marlies Verhelst schrijft kinderboeken. Zij heeft jarenlang lesgegeven als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Als Schoolschrijver heeft ze veel ervaring in diverse basisschoolgroepen. Ook via de Schrijverscentrale heeft zij al veel klassen bezocht, ook in het speciaal onderwijs. Vanaf augustus 2018 is zij fulltime schrijfster. 

Marlies schrijft boeken voor o.a. Lemniscaat, Gottmer, Eenvoudig Communiceren, Delubas en Zwijsen. Zij schrijft boeken voor kinderen van vier jaar tot en met jongeren van vijftien jaar en ouder: prentenboeken, AVI-boeken, theaterleesboeken, spannende verhalen en minithrillers. 

Op scholen en in bibliotheken vertelt Marlies over schrijven en maakt zij kinderen enthousiast voor lezen. Ze laat de kinderen spelen met taal en zorgt voor goede interactie en afwisseling.

INFORMATIE OVER BOEKINGEN EN DE KINDERBOEKENWEEK 2024

Wat een leuk thema heeft de Kinderboekenweek 2024! Marlies sluit aan bij dit eigenwijze thema.

Het programma voor de groepen 3 en 4 is lekker interactief. Een theaterleesverhaal, een kort verhaal, veel interactie met de klas en een leuke teken- en/of schrijfopdracht! Thema? Raar haar!

In de groepen 5 tot en met 8 staat in haar gastlessen het nieuwe theaterleesboek 'Lekker dwars' centraal. Marlies vertelt kort iets, leest een theaterleesverhaal samen met de leerkracht en laat dingen zien. Niet zomaar dingen, nee, niets is wat het lijkt! Daarna gaan de leerlingen aan de slag met een leuke en creatieve verwerkingsopdracht rond het thema. Kernwoorden: interactie en plezier! 

Voor de kleuters heeft zij een interactief programma rond haar prentenboek 'Van Bigkikker tot Neushoornvogel'.

Groep 1/2 Dubbeldierentuin (30 minuten) Voorkeur: bestaande groepen.

Groep 3/4 Raar haar (45 minuten) Voorkeur: bestaande groepen.

Groep 5/8 Lekker dwars (45 - 60 minuten, in overleg) Voorkeur: bestaande groepen.

 

OVERIGE PROGRAMMA'S (ZONDER HET THEMA VAN DE KBW):

Groep 1 en 2 Feestmaal voor de koning

Marlies gebruikt haar succesvolle prentenboek Feestmaal voor de koning tijdens haar optreden in de groepen 1 en 2. Het programma is interactief, leerzaam, vrolijk en afwisselend. Marlies leest onder andere voor, vertelt veel, doet een raadspel, zingt en danst, verandert zelf in een Vogelspin met een hoofddeksel en reist als een kok tussen de tanden en kiezen van de jungledieren. Samengevat: interactief, gezellig, leerzaam. Duur: 30 minuten. Voorkeur: bestaande groepen.

Workshops, lezingen en inspiratiesessies

Marlies geeft diverse workshops, lezingen en inspiratiesessies over interactief voorlezen en leesbevordering. Voor ouders van peuters tot pubers. Voor leerkrachten in het regulier of speciaal (basis)onderwijs. Vraag naar de mogelijkheden. Duur: 45 of 60 minuten. 

Praktijkonderwijs en vmbo 123

Marlies laat zien hoe ze een spannende ervaring omboog naar een nog spannender gebeurtenis in een boek voor leerlingen in de onderbouw vmbo en praktijkonderwijs. Verder vertelt ze hoe ze maatschappelijke thema’s zoals geweld, mishandeling en graffiti in haar boeken verwerkt heeft. Kijk voor meer informatie bij 'Documenten'. Boeken: Oog in oog, Masker af, Geraakt en de minithrillers Scherp en Snel. Duur: 45 - 60 minuten.

Activiteiten

Deze activiteiten kan Marlies Verhelst uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Van Bigkikker tot Neushoornvogel

Voor de kleuters heeft Marlies een interactief en afwisselend programma rond haar prentenboek 'Van Bigkikker tot Neushoornvogel'. Groep 1/2 Dubbeldierentuin (30 minuten)  Voorkeur: bestaande groepen.

Leerjaar 1 en 2 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Lekker dwars

Marlies sluit aan bij het eigenwijze thema. In haar gastlessen staat het nieuwe theaterleesboek 'Lekker dwars' (zomer 2024) centraal. Ze vertelt kort iets, lees een theaterleesverhaal samen met de leerkracht en daarna gaan de leerlingen aan de slag met een leuke en creatieve verwerkingsopdracht rond het thema. En onthoud: niets is wat het lijkt ... Groep 5/8 Lekker dwars (45 - 60 minuten, in overleg)  Voorkeur: bestaande groepen.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Raar haar

Wat een leuk thema heeft de Kinderboekenweek 2024! Marlies sluit aan bij dit eigenwijze thema. Na een theaterleesverhaal, een interactieve opdracht en een kort verhaal gaan de leerlingen aan de slag met een leuke teken- en schrijfopdracht. Kernwoorden: interactie en plezier! Groep 3/4 Raar haar (45 minuten)  Voorkeur: bestaande groepen.

Leerjaar 3 en 4 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Ontsnapt! Theaterlezen over toen
2020, Uitgeverij De Inktvis
Kinder- of jeugdboek
In de spotlights
2019, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
Verborgen schat
2017, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Verborgen schat
2017, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Geraakt
2016, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
Masker af
2015, Van Tricht
Proza - fictie
Tranen om Stippie
2015, Zwijsen
Kinder- of jeugdboek
Feestmaal voor de koning
2014, Uitgeverij Lemniscaat
Proza - fictie
Geheime afspraak
2014, Averbode
Kinder- of jeugdboek
Oog in Oog
2013, Van Tricht
Proza - fictie
De gescheurde speelkaart
2012, Delubas
Kinder- of jeugdboek
Gevaarlijk spel
2012, Delubas
Proza - fictie
De geheimzinnige woonwagen
2011, Pica
Proza - fictie
Waarom ik niet?
2010, Delubas
Proza - fictie
Een held met een beer
2010, Delubas
Proza - fictie
Een tas vol geld
2010, Delubas
Proza - fictie
Vangst in de nacht
2010, Delubas
Proza - fictie
Een foto in de sneeuw
2009, Delubas
Historische roman - Proza - fictie
Prutspiet
2009, Delubas
Proza - fictie

Media