Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Annette van der PLas
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Jeugdboek - Historische roman

Thema's
Vrijheid - Vriendschap - Tweede Wereldoorlog - Oorlog - Geschiedenis - Diversiteit

Subthema's
Avontuur, WO2, piloot, museum, humor, kinderen die anders denken dan gemiddeld.

Activiteiten
Workshop/masterclass - Signeersessie - Overig - online activiteit (video) - online activiteit (livestream) - Lezing - Jurylidmaatschap - Groepsbezoek (Jeugd)

Campagnes
Kinderboekenweek 2020 - Auteurs voor Vrijheid 2020 - Kinderboekenweek 2021 - Read2me 2021 - Eigen Beheer 2022

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs

Wist je dat ik bij elk bezoek een stapel (verschillende) boeken meeneem voor bijvoorbeeld de schoolbieb? Of als cadeautjes voor de winnaars van een prijsvraag. Blijkbaar is dat niet gebruikelijk bij een schrijversbezoek, want ik krijg altijd verraste reacties. Maar zeg nu zelf, een goede schoolbieb is toch super belangrijk voor leesplezier? En daar wil ik graag aan bijdragen. Voor mij voelt dat heel logisch. En de glunderende gezichten van de kinderen zijn een mooie beloning.

PRESENTATIE

"Wil je dat geschiedenis gaat leven, dan moet je er een verhaal van maken." Met die zin in het achterhoofd schreef ik De Geheime Schuilplaats: Een boek spelend in het nu, met oog voor het verleden. 

Wat is het leuk om op school, in de bieb of bv. boekhandel langs te komen voor een leuke, interactieve PRESENTATIE met veel foto's, informatie en doe-opdrachten (bv. ontcijferen van geheimschrift of in groepjes puzzels oplossen). 

Kinderen komen  zo op een leuke manier van alles te weten over het thema Vrijheid. Daarnaast bekijken we hoe een boek gemaakt wordt: Van de rode strepen in de eerste versie van het verhaal tot en met het moment dat het boek in de winkels ligt. Via de gratis LESBRIEF (zie hieronder bij documenten) maken kinderen vooraf of na afloop kennis met het boek en het thema Vrijheid en komen zo bijvoorbeeld meer te weten over de luchtoorlog in WO2 (het boek is geschreven in samenwerking met het vliegeniersmuseum Sky of Hope). 

Ook vertel ik iets over diversiteit: In elke klas zitten buitenbeentjes, die er natuurlijk net zo goed bijhoren. Elk kind is op zijn eigen manier een parel ook als je anders bent of denkt dan gemiddeld. Een van de hoofdpersonen uit mijn boek laat dit heel goed zien. Bewust, want zo kan het begrip voor deze kinderen versterkt worden en kunnen ze zichzelf herkennen. In elke schoolklas is er wel een jongen of meisje dat denkt en soms ook zegt: Hé, dit gaat over mij!

Bekijk ook het programma voor de kinderboekenweek. Dit staat onder het kopje 'Documenten'.

WORKSHOP

Naast presentaties voor kinderen, geef ik ook een WORKSCHOP KINDERBOEKEN voor volwassenen:

Een boek geeft de fantasie van kinderen vleugels, terwijl ze ondertussen ongemerkt veel leeskilometers maken. Maar wat is een "goed" kinderboek?
Hoe herken je het? Zijn daar criteria voor?
En hoe krijg je kinderen aan het lezen?

Deze workshop geeft het antwoord met  tips om lezen leuk en zinvol te maken.

 

JUREREN

Ook ben ik beschikbaar om te jureren. Door mijn ruime ervaring met recenseren van jeugdboeken ben ik daarvoor de geschikte kandidaat.Zo zat ik in de jury van de kinderboekenprijs Het Hoogste Woord en heb gejureerd bij wedstrijden voor kinderboekenverhalen.

 

RECENSIES

Tenslotte vind ik het heel leuk om jeugdboeken voor u te RECENSEREN. Daarmee heb ik inmiddels 20 jaar ervaring, onder andere als jeugdboekenrecensent van het Nederlands Dagblad. Daarin verschijnt elke 2 weken een kinderboekenpagina van mijn hand met circa 5 besproken jeugdboeken.

 

QUOTE

Annette hield een boekpresentie voor de bovenbouwklassen: Dit deed ze op een manier waar ik grote bewondering voor had. Ze had zich heel goed voorbereid door te zoeken naar herkenningspunten voor de kinderen (kaartje van de omgeving bv.) en werkte met geheimschrift, foto's en een woordspel.  Ze wist de kinderen te boeien en ook de interactieve manier waarop ze dit deed werd enthousiast ontvangen door leerlingen en leerkrachten. 

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit

Media