Geboortedatum 15-08-1960
Geboorteplaats Eindhoven
Website
https://mirjamgielen.wordpress.com
Facebook
https://www.facebook.com/Mirjam-Gielen-140734752744279/
Twitter
https://twitter.com/MirjamGielen
Geboortedatum
15-08-1960
Geboorteplaats
Eindhoven
Website
https://mirjamgielen.wordpress.com
Facebook
https://www.facebook.com/Mirjam-Gielen-140734752744279/
Twitter
https://twitter.com/MirjamGielen
Fictieschrijver
Genre
Young adult - Roman - Historische roman
Thema's
Tweede Wereldoorlog - Familie - Europa
Activiteiten
Workshop/masterclass - Signeersessie - Lezing - Interview (als geïnterviewde) - Groepsbezoek (Jeugd)
Leeftijdsgroepen
Senioren - Volwassenen - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs
Grondvuur, een young adult roman kwam begin 2019 uit bij uitgeverij Blossom Books. Het is ondertussen genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs 2020
Ik schreef het boek naar aanleiding van het oorlogsdagboek van mijn moeder, dat ik na haar overlijden las. Het verhaal zelf is fictief. Ik wilde de vele verhalen die ik ken uit mijn eigen familie en die van mijn partner en vrienden verweven in een boek dat je laat nadenken over de gevolgen die oorlogstrauma's kunnen hebben en het grote grijze gebied tussen goed en fout.
Als Julia oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.
Julia ontdekt een oud familiegeheim in de brieven en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?
In de klas of bij een lezing vertel ik over mijn familiegeschiedenins en hoe die de aanleiding was om het boek te gaan schrijven. Ook kan ik ingaan op verschillende thema's: het ontstaan van oorlogstrauma's en de gevolgen voor latere generaties, morele dilemma's in de oorlog en nu, hoe werd er na de oorlog omgegaan met oorlogsslachtoffers, hoe is het om met getraumatiseerde ouders te leven, het belang van (familie)verhalen, de gebeurtenissen voorafgaand aan het bombardement op Nijmegen van 22-02-1944 etc. Door de uitgebreide research die ik heb gedaan en de vele persoonlijke verhalen worden deze thema's concreet gemaakt.
Voor klassen heb ik verschillende interactieve werkvormen om de leerlingen bij het onderwerp te betrekken.
Je kunt me o.a. vinden op: Instagram: mirjamgielen en mirjamgielen.wordpress.com
documenten