Florence Tonk

Geboortedatum 21-12-1970

Geboorteplaats Wageningen,

Website http://www.florencetonk.nl/
Facebook https://www.facebook.com/florence.tonk
Twitter https://twitter.com/FlorenceTonk

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bianca Sistermans

Geboortedatum
21-12-1970

Geboorteplaats
Wageningen,

Website
http://www.florencetonk.nl/
Facebook
https://www.facebook.com/florence.tonk
Twitter
https://twitter.com/FlorenceTonk

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie - Poëzie - Roman

Thema's
Europa - Familie - Geschiedenis - Liefde - Natuur - Psychologie

Subthema's
Geschiedenis, samenleving, sociale geschiedenis, cultuurgeschiedenis, natuur, (volks)tuinieren.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Florence Tonk schreef het geschiedenisboek bij de populaire televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’. Eerder schreef zij twee romans en drie dichtbundels, de laatste verscheen in 2021: Half Heel (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). In 2017 verscheen haar roman IJsheiligen, over twee halfbroers en hun moeder, waarover NRC schreef: “Tonk weet de spanning er zo goed in te houden dat ik de roman maar moeilijk weg kon leggen.” Het Vlaamse opinieblad Knack schreef: "Wat IJsheiligen zo bijzonder maakt, is dat Tonk er steeds weer in slaagt de lezer op het verkeerde been te zetten."

Thema's in haar werk: Geschiedenis, sociale geschiedenis, cultuurgeschiedenis, natuur, klasse, moederschap, vervreemding, familieverbanden.

Tonk studeerde Amerikanistiek in Nederland en de Verenigde Staten, waar zij onder meer verbonden was aan de University of Iowa-Iowa City en werkzaam was aan Duke University. In 2006 debuteerde zij met de dichtbundel Anders komen de Wolven. Zij is naast haar schrijverschap werkzaam als (wetenschaps)journalist en copy writer.

Florence Tonk is initiatiefneemster van de Wolkerstuin op Amstelglorie, een schrijfresidentie voor gastschrijvers in het voormalige tuinhuis van Jan Wolkers. Zij doceert het vak poëzie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Haar eerste roman Blijf bij ons (longlist ‘Academica Literatuurprijs’ en ‘Vrouw & Proza Debuutprijs’) verscheen in 2010. Haar tweede dichtbundel Rijgen verscheen in 2013. Ze woonde een jaar in Kiev, waar zij research deed voor haar eerste roman. Naast haar literaire werk is Tonk werkzaam als zelfstandig journalist, en (eind)redacteur en copywriter.

Publicaties

Het verhaal van Nederland
2022, Nieuw Amsterdam
Informatief - Non-fictie
Half heel
2021, Nieuw Amsterdam
Poëzie
IJsheiligen
2017, Nieuw Amsterdam
Roman
Rijgen
2013, Nieuw Amsterdam
Poëzie
Blijf bij ons
2010, Nieuw Amsterdam
Roman
Anders komen de wolven
2006, Nieuw Amsterdam
Poëzie

Media