Geboortedatum 1970-09-04
Geboorteplaats Amsterdam
Website
http://www.bregje.com
Facebook
https://www.facebook.com/bregje.bleeker.9
Geboortedatum
1970-09-04
Geboorteplaats
Amsterdam
Website
http://www.bregje.com
Facebook
https://www.facebook.com/bregje.bleeker.9
Fictieschrijver - Non-fictieschrijver
Genre
Autobiografie - Biografie - Dagboek - Historische roman - Roman
Thema's
Dementie - Familie - Gezondheid - Liefde - Misdaad - Rouw
Subthema's
mantelzorg
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Lezing - Voordracht
Leeftijdsgroepen
Volwassenen
Sinds 2007 schrijf ik literaire werken. Die gaan globaal over de thema's criminaliteit en gezondheid. Mijn interesse voor criminaliteit begon in de jaren negentig toen ik een relatie had met een Amsterdamse hasjhandelaar. In 2007 debuteerde ik met een roman die ik daarop baseerde. De Walrus werd door het NRC bestempeld als een van de beste debuten van het jaar. De Walrus speelt zich af in de Amsterdamse (internationale) hasjhandel. In 2017 werd de Walrus opnieuw uitgebracht in een herschreven editie. De filmrechten werden meerdere malen verkocht, alleen de film is er helaas nog niet. Ook na 'de Walrus' bleef ik geintrigeerd in criminaliteit en de manier waarop we daar naar kijken. In juni 2024 verscheen Criminaliteit voor ons soort mensen. Mijn spannende zoektocht naar de moord op consigliere Evert Hingst en de opkomst van de witteboordencriminaliteit. Behalve een spannend geschreven non-fictie verhaal rond het leven van de maffia-advocaat Evert Hingst is dit boek een beschrijving van verschillende soorten criminele wereldjes een reflectie op wat we wel en niet zien als criminaliteit en crimineel gedrag.
Eva is mijn tweede roman, deze kwam uit in 2017 en hierin staan dementie en mantelzorg centraal. Deze roman baseerde ik op het leven van mijn moeder, hoogleraar Liesbeth Bleeker-Wagemakers. Ze werd hoogleraar in een tijd waarin dat voor vrouwen nog zeer bijzonder was, en overleed na een lang ziektebed op 62 jarige leeftijd aan dementie. Ik heb veel lezingen over dit onderwerp gegeven, met name rond de vraag hoe je op een positieve en liefdevolle manier om kunt gaan met deze gruwelijke ziekte. In 2022 verscheen Het leven moet maar even wachten, wat ik leerde van long covid. Dit boek baseerde ik op mijn eigen ervaringen met deze (toen nog) onbekende ziekte. Ik kreeg zelf (long) covid in maart 2020, enkele dagen na de eerste Nederlandse lockdown. Het duurde ruim twee jaar voordat ik ervan hersteld was.
Behalve deze vier boeken schreef ik korte verhalen, columns en in opdracht twee biografieën. Naast schrijver ben ik manager en organisatieadviseur. Op dit moment werk ik voor de gemeente Amsterdam als kwartiermaker en programmamanager.
Mijn boeken zijn uitgebracht door uitgeverij Meulenhoff, uitgeverij Overamstel en uitgeverij AtlasContact