Fotograaf: Chris van Houts
Afbeelding van de auteur

Ellen Stoop


Geboorteplaats Haarlem

Website https://www.ellenstoop.nl

Facebook https://www.facebook.com/ellen.stoop.33
Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Spanning - Jeugdboek

Thema's
Familie - Humor - Psychologie - Sport - Vriendschap - Reizen

Subthema's
teamsport, wedstrijdzwemmen, schoonspringen, doorzettingsvermogen, conditie
Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Ellen in de klas
Ellen Stoop vertelt graag over haar passie voor lezen, want ze is een echte boekenwurm. En natuurlijk over schrijven, hoe ze schrijver is geworden en hoe een idee uitgroeit tot een boek. Maar ze is ook benieuwd welke boeken de kinderen lezen, wat ze mooi vinden, en of ze zelf graag schrijven en wat ze schrijven. 
Naast kinderboekenschrijver is Ellen docent creatief schrijven en Schoolschrijver. Ellen verzorgt (thema)lessen op maat, aangepast aan het niveau van de groep en de beschikbare tijd. Zo kan Ellen de klas een workshop (creatief) schrijven geven. Gedichten of verhalen, een taalfeestje wordt het altijd!
Onderaan staat een toelichting op Schrijven in de klas. Daar staat ook het KBW-themaprogramma 2019 van Ellen: Reizen in je hoofd.  

Over Ellen
Ellen Stoop studeerde Nederlands (omdat ze zo van lezen houdt) en ontdekte hoe leuk schrijven is (omdat ze zo van taal houdt). Eerst schreef ze alleen voor volwassenen (als journalist en eindredacteur), voor kinderen schrijven kwam pas later. Het idee voor een boek begint vaak met een herinnering uit haar eigen jeugd, zoals een vreselijke meester (Punt voor Pien), een club met kinderen uit de buurt (De laatste zomer van de club) en de jaren die ze lid was van een zwemclub (Stip het sprintkanon en Snoek op schoonpsringen).
Ze had les van twee gelauwerde kinderboekenschrijvers én geweldige leermeesters Mirjam Oldenhave en Benny Lindelauf. Als docent creatief schrijven geeft Ellen o.a. les aan (oud)studenten van de Universiteit van Amsterdam en aan ouderen. Maar ze schrijft ook graag met basisschoolkinderen, als Schoolschrijver en tijdens schoolbezoeken. Kinderen eigen woorden laten vinden voor dingen die ze zien, horen en voelen, ze laten ervaren dat je met letters kunt spelen en dat taal helemaal niet saai is, dat is het mooiste wat er is!   

Publicaties


Watervlinders 2. Snoek op schoonspringen
2018, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Monsters en griezels. Gruwelijk leuke voorleesverhalen
2017, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen

Watervlinders 1. Stip het sprintkanon
2017, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Ik ken jou ergens van
2015, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek - Spanning

De laatste zomer van de club
2013, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Moederruil
2011, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Punt voor Pien
2010, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Jade bijna elf
2009, HOLLAND
Kinder- of jeugdboek

Media

Bekroningen


Hotze de Roosprijs 2010