toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Diversiteit - Familie - Geld - Kunst - Mediawijsheid - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Kort verhaal schrijven, armoede, kunst, vriendschap, vrijheid, vooroordelen.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters

Kissies
Ooit was Annemarie juf. Een van haar leerlingen was Leroy. Leroy vluchtte naar de wc als hij moest lezen. Hij vond boeken stom. Annemarie probeerde van alles maar Leroy weigerde te lezen. Eigenlijk had hij maar een echte hobby: het leger. Annemarie besloot een verhaal te schrijven over het leger. Op zijn leesniveau. Dat verhaal lazen zij samen. Toen het uit was, zei Leroy: 'Juf, soldaten dragen geen laarzen. Kun je de volgende keer over "kissies" schrijven?' 
Toen wist Annemarie dat ze op de goede weg was. Ze schreef elke week een nieuw verhaal. Leroy genoot en binnen korte tijd schoot hij AVIniveaus omhoog.

Samen lezen
Niet lang daarna schreef Annemarie de Schakelreeks: samenleesboeken voor beginnende lezers. Daarna schreef ze ook voor oudere kinderen. Maar de toegankelijke stijl bleef. En de workshops kwamen. Voor elke klas in het basisonderwijs geeft zij met veel enthousiasme interactieve lessen. Ook voor ouders, leerkrachten en Pabostudenten geeft zij workshops rondom leesmotivatie.

Workshops
Ik werk graag op maat dus bel of mail voor overleg. Voor de kinderboekenweek 2024 ben ik nog beschikbaar voor alle groepen in het basisonderwijs als ook voor volwassenen. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje: https://www.makkelijklezen.nl/focus-video-leesmotivatie/
De meestervervalser was thematitel in de Kinderboekenweek 2024! Daarom heb ik een speciale les rondom dit boek ontwikkeld voor de groepen 7 en 8. En mijn nieuwe boek De superhacker leent zich uitstekend voor een les bij het thema van 2024: Eigenwijs! In deze interactieve les gaat het onder andere over eigenwijs, samenwijs en mediawijs. Met natuurlijk een leeswijs sausje!
Ook geef ik het hele jaar door inspiratielezingen voor leerkrachten en ouders over diversiteit in kinderboeken. Reacties die ik na zo'n lezing vaak ontvang: 'Zo heb ik er nooit over nagedacht, dank voor de nieuwe inzichten' en 'Ik ga nu andere keuzes maken'. Daar word ik zelf ook blij van!
 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Annemarie Jongbloed uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Eigenwijs of samen wijs?

Graag kom ik een interactieve les geven rondom het thema van de kinderboekenweek Eigenwijs. Vooral mijn nieuwste boek De superhacker over de slechthorende Moos die op haar eigen wijze via het hacken van computers, mensen helpt, past bij dit thema (ook mediawijsheid komt aan bod) En mijn verhalen schrijf ik op geheel eigen wijze ... Ik kom er graag over vertellen ter lees- en wellicht ook schrijfmotivatie!

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

De meestervervalser
2022, Ploegsma
Sleutels
2020, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Sleutels
2020, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Jantje
2019, Droomvallei
Kinder- of jeugdboek
Eén minuut voor twaalf
2017, Droomvallei
Griezelverhaal - Proza - fictie
De hamster van Rawa
2017, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
De telefoon van Teun
2017, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
De muziek van Lahip
2017, Eenvoudig Communiceren
Kinder- of jeugdboek
Juf Beul
2014, Levendig Uitgever
Proza - fictie
Een monster met kaken
2013, De inktvis
Proza - fictie
Brullende leeuwen
2013, Levendig Uitgever
Proza - fictie
Het geheim van de hulphond
2012, Uitgeverij Leopold
Proza - fictie
Iets met een muts
2011, De inktvis
Proza - fictie
Ik woon in een koek
2010, Uitgeverij De Inktvis
Kinder- of jeugdboek

Media