Rosita Steenbeek

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Historische roman - Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal - Roman

Thema's
Diversiteit - Europa - Familie - Feminisme - Geschiedenis - Gezondheid - Liefde - Natuur - Oorlog - Reizen - Religie - Rouw - Vrijheid - Zingeving

Subthema's
Julia, dochter van keizer Augustus, WOII, oorlogen vrede, Rome, Italië, Sicilië, Compassie, Vluchtelingen,

Activiteiten
Lezing - Presentatie

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Rosita Steenbeek studeerde enige tijd theologie en Klassieke talen maar zwaaide om naar Nederlandse Taal en Letterkunde. Na haar doctoraal verhuisde ze naar Rome. Ze vertaalde boeken uit het Italiaans, onder meer van Alberto Moravia en Susanna Tamaro. In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw dat in meerdere talen werd vertaald. Vele romans volgden, vaak met een Italiaans decor zoals Schimmenrijk, over de Etrusken en rouwverwerking, Ballets Russes dat in Venetië speelt, Siciliaans Testament, Ander licht,een historische roman over Nederlandse schilders die naar Rome vertrokken, maar ook Intensive Care, over het auto-ongeluk dat haar samen met haar moeder overkwam vlak na de dood van haar vader. Amsterdam – Delphi over de avontuurlijke fietstocht die ze maakte van Amsterdam naar het Orakel in Griekenland. Verder schreef ze meerdere boeken over Rome. In 2015 verscheen de historische roman Rose, een familie in oorlogstijd, gebaseerd op het bewogen leven van haar Duits-Joodse grootmoeder. In 2017 verscheen haar essay over compassie: Heb uw vijanden lief
  In september 2018 verscheen Wie is mijn naaste? waarin zowel vluchtelingen als hulpverleners een gezicht krijgen. Het is tevens een reisverhaal langs Lampedusa, Sicilië en Libanon. Haar laatste Romeverhalen waarin ze ook vertelt over de lockdown, werden gebundeld in Leven in Rome

Onlangs verscheen haar historische roman Julia, vrijgevochten keizersdochter, over het enige kind van keizer Augustus. 

Julia is het enige kind van de beroemdste keizer ooit. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze vergeten en omstreden keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia's tijdgenote, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot politieke huwelijken. 


WOII      Oorlog en bevrijding

In haar boek Rose, een familie in oorlogstijd vertelt Rosita Steenbeek  het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorp onder de rook van Rotterdam In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.
De bevrijding wordt uitvoerig en plastisch beschreven.


In ‘Wie is mijn naaste’  schrijft Rosita Steenbeek over vrijheid of het gebrek eraan. Bijna achteloos gaan wij een landsgrens over terwijl er grote groepen zijn die weg willen maar niet kunnen, of hun leven ervoor op het spel moeten zetten. Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. In een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Met vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Met hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië.
    Op al deze en nog veel meer plekken vol verdriet raakt Rosita Steenbeek aan de levens van mensen die op hun sterkst en tegelijk kwetsbaarst zijn. En alle betrokkenen worden ieder voor zich geconfronteerd met de fundamentele vraag: wie is mijn naaste?
 

 

 

Publicaties

Wie is mijn naaste?
2018, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie
Heb uw vijanden lief. Essay over compassie
2017, CPNB
Essay
Rose, een familie in oorlogstijd
2015, Ambo Anthos Uitgevers
Historische roman
Amsterdam - Delphi, Op de fiets naar het Orakel
2012, Uitgeverij De Arbeiderspers
Reisverhalen - Non-fictie
Parels van Rome
2011, Ambo Anthos Uitgevers
Novelle
Kleuren van Rome
2010, Uitgeverij De Arbeiderspers
Columns
Kleuren van Rome
2010, Uitgeverij De Arbeiderspers
Columns
Ander licht
2009, Uitgeverij De Arbeiderspers
Historische roman
Terug in Rome
2008, Ambo Anthos Uitgevers
Non-fictie
Terug in Rome
2008, Uitgeverij De Arbeiderspers
Non-fictie
Siciliaans testament
2006, Uitgeverij De Arbeiderspers
Roman
Intensive Care
2004, Uitgeverij Prometheus
Roman
Ballets Russes
2002, Uitgeverij Prometheus
Roman
Liefdesdomein, bloemlezing uit Privé Domein
2002, Uitgeverij De Arbeiderspers
Bloemlezing
Thuis in Rome
2000, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie
Schimmenrijk
1999, Uitgeverij Prometheus
Roman
De laatste vrouw
1994, Ambo Anthos Uitgevers
Roman

Media

foto's

video's

Openbare lezingen

17-03-2024 De Kerk van Beets , Beets 51, Beets (Organisatie)