Geboorteplaats Amsterdam
Website
https://theracoppens.nl
Geboorteplaats
Amsterdam
Website
https://theracoppens.nl
Non-fictieschrijver
Genre
Biografie - Historische roman
Thema's
Europa
Subthema's
Biografieën van vorsten/innen en kunstenaars
Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie
Leeftijdsgroepen
Volwassenen
Biografische gegevens zijn kort samengevat: geboren en getogen in Amsterdam. Zie verder: Wikipedia en website van de auteur. Sinds 1983 woon ik in Baarn dicht bij Paleis Soestdijk. Ik houd veel lezingen in binnen- en buitenland over mijn vijf meest recente boeken:
Johanna en Margaretha Gravinnen van Vlaanderen en Prinsessen van Constantinopel (uit recensie in Trouw: 'De reikwijdte van Coppens' oeuvre beslaat inmiddels zo ongeveer het hele afgelopen millennium. Des te bewonderenswaardiger is het dan ook dat 'Johanna en Margaretha' zo'n rijkgeschakeerd beeld van de vroege dertiende eeuw geeft. Zo erudiet zijn, en dan bijzondere vrouwen van alle tijden in hun overweldigende geschiedenissen plaatsen, dat kan in Nederland alleen Thera Coppens.')
Suzanne en Edouard Manet over de liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder (genomineerd voor de biografieprijs, favoriet bij DWDD).
Sophie in Weimar een Oranjeprinses in Duitsland (genomineerd voor de biografieprijs).
Hortense de vergeten koningin van Holland (beleefde in 2020 een 10de druk. Deze koningin, componiste, schrijfster, schilderes en stiefdochter van keizer Napoleon spreekt jong en oud aan).
Marie Cornelie dagboek van haar reis naar het hof van Sint Petersburg 1824-1825 ( over dit boek gaf ik veel succesvolle lezingen op interessante locaties: van Kasteel Twickel tot Museum de Hermitage in Sint-Petersburg).
Ook over de thema's van vroegere boeken houd ik op aanvraag nog lezingen. U kunt ze vinden vinden op mijn website. Zie ook mijn lezingenagenda.
In 2021 ontving ik de 2 jaarlijkse Marnixprijs op Kasteel Marnix van Sint Aldegonde in Bornem.
Hoe voer ik mijn lezers mee naar het verleden?
Voor de pauze vertel ik het historisch verhaal en na de pauze volgt een programma met powerpointbeelden van portretten, historische locaties, monumenten, schilderijen etc. Het publiek kan vragen stellen over mijn spannende speurtochten in archieven naar nieuwe biografische gegevens of de avonturen die ik beleefde in kastelen en oude huizen. Soms combineer ik deze voordrachten met een optreden van zangeres-pianiste Paula Bär-Giese die een 'biografisch concert' ten gehore brengt over de hoofdpersoon van mijn boeken.
Voorproef van een lezing
Tijdens de tentoonstelling over de kunstcollectie van koning Willem II in het Dordrechts museum (2015) , werd er een film vertoond van mijn talk over diens dochter prinses Sophie. bekijk het op: https://youtu.be/ugw1Rm1AEkU
Gesprekken met leesclubs
Vlak na mijn lezing over Johanna en Margaretha gravinnen van Vlaanderen prinsessen van Constantinopel in de mooie boekhandel De Koperen Tuin in Goes sloeg het virus toe en maakte abrupt een einde aan een reeks succesvolle lezingen in Nederland en België. Omdat ik het contact met mijn lezers altijd zo stimulerend vind, besloot ik ook online te gaan. Op 26 mei vond de eerste Zoomsessie plaats met een leesclub in Soest. De deelnemers die mijn nieuwste boek hebben gelezen, kunnen allerlei vragen stellen. Leesclubs die ook zin hebben in een historische Zoomsessie kunnen via info@theracoppens.nl een datum en uur reserveren. Ik hoop op levendige gesprekken.
Tot ziens in het verleden!
Thera Coppens
documenten