Geboorteplaats Amsterdam
Facebook
Rashid Novaire
Instagram
Rashid Novaire
Geboorteplaats
Amsterdam
Facebook
Rashid Novaire
Instagram
Rashid Novaire
Fictieschrijver
Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Kort verhaal - Roman
Thema's
Afrika - Azië - Diversiteit - Europa - Familie - Geschiedenis - LHBTI - Liefde - Misdaad - Racisme - Rouw - Seksualiteit - Slavernij
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass
Campagnes
80 jaar vrijheid 2024
Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs
Rashid Novaire debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Reigers in Cairo waarna hij vijf romans schreef waaronder Het lied van de rog en Afkomst. De roman Zeg maar dat we niet thuis zijn draait om een uitvaartondernemer die een overleden vluchteling terug moet brengen naar zijn geboortegrond in het Midden-oosten terwijl de man tegen de IND heeft gelogen over zijn identiteit. Ook de dode komt aan het woord.
Het is niet in de laatste plaats zijn eigen culturele achtergrond als kind van een Marokkaanse vader en kleinzoon van een Pools-Duitse grootmoeder die in de jaren 30 naar Holland migreerde waardoor Novaire in zijn boeken verhaalt over zowel het China uit de elfde eeuw voor Christus als een hoekhuis in Diemen-Zuid. Zijn meest recente roman De vooravond is geinspireerd op de benarde situatie van zijn grootmoeder en andere Duitse dienstbodes in de jaren dertig in Nederland toen de leiders van de Nazi-regering deze werknemers terugriepen naar Duitsland. Op het moment werkt hij aan een roman waarin het slavernijverleden van Marokko een rol speelt.
Rashid Novaire werd tweemaal genomineerd voor de Libris literatuurprijs.
In het kader van 75 jaar bevrijding verhaalt Rashid Novaire vanuit zijn familiegeschiedenis over de tweede wereldoorlog. Voor zijn roman Afkomst zocht hij als gekleurde auteur zijn Duitse familie op. Een confrontatie met herinneringen aan het Nazisme, racisme en, ten slotte, ook een ode aan de verbeelding waardoor zijn Marokkaanse en Duitse voorouders samenkomen.
Deze activiteiten kan Rashid Novaire uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:
Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs