Afbeelding van de auteur

Maarten Doorman


Website http://www.maartendoorman.nl
Dichter - Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal - Essays - Journalistiek - Kort verhaal

Thema's
Filosofie - Geschiedenis - Wetenschap - Dieren - Europa - Identiteit - Kunst - Liefde - Natuur - Onderwijs - Vriendschap

Subthema's
1. kunst 2. authenticiteit 3. natuur 4. Rousseau 5. romantiek 6. Verlichting 7. kunstkritiek 8. Schopenhauer
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass - deelname gesprek/discussie - Jurylidmaatschap

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht, is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit en medewerker van NRC Handelsblad en Hollands Maandblad.

Recente boeken: De romantische orde (2004), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (2010), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012) en Je kunt bellen (Gedichten, 2013), De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016) en Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018).

Doorman studeerde cum laude af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer en promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst. Hij was redacteur van Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Daarnaast schreef en schrijft hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Maarten Doorman is te gast bij vele radioprogramma's en was jarenlang vast panellid bij VPRO's legendarrische tv-programma Zeeman met boeken en deelnemer aan HUMAN tv Dus ik ben. Verder publiceerde hij zeven dichtbundels, zijn poëzie verscheen in tientallen bloemlezingen.

Publicaties


Dichtbij en ver weg
2018, Uitgeverij Prometheus
Essay

De navel van Daphne. Over kunst en engagement
2016, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie

Je kunt bellen, poëzie
2013, Uitgeverij Prometheus
Poëzie

Rousseau en ik. Over authenticiteit
2012, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie

Denkers in de grond
2010, BERT BAKKER
Columns

De romantische orde
2004, BERT BAKKER
Non-fictie

Media

foto's

video's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief