Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Joshua Rood
toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver - Toneelschrijver

Genre
Reisverhaal - Poëzie - Non-fictie - Kort verhaal - Journalistiek - Essays - Columns

Thema's
Dieren - Diversiteit - Filosofie - Geschiedenis - Identiteit - Kunst - Liefde - Natuur - Onderwijs - Vriendschap - Wetenschap

Subthema's
1. kunst 2. authenticiteit 3. natuur 4. Rousseau 5. romantiek 6. Verlichting 7. kunstkritiek 8. Schopenhauer

Activiteiten
Workshop/masterclass - Voordracht - Signeersessie - Presentatie - Lezing - Jurylidmaatschap - Interview (als geïnterviewde) - deelname gesprek/discussie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Senioren - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij schrijft voor kranten, komt op de radio en doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht. Verder is hij bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit en medewerker van NRC Handelsblad en Hollands Maandblad.

Recente boeken: De romantische orde (2004), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (2010), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012) en Je kunt bellen (Gedichten, 2013), De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016) en Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018).

Doorman studeerde cum laude af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer en promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst. Hij was redacteur van Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Daarnaast schreef en schrijft hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Maarten Doorman is te gast bij vele radioprogramma's en was jarenlang vast panellid bij VPRO's legendarische tv-programma Zeeman met boeken en deelnemer aan HUMAN tv Dus ik ben. Verder publiceerde hij zeven dichtbundels, zijn poëzie verscheen in tientallen bloemlezingen.

Publicaties

Dichtbij en ver weg
2018, Uitgeverij Prometheus
Essay
De navel van Daphne. Over kunst en engagement
2016, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie
Je kunt bellen, poëzie
2013, Uitgeverij Prometheus
Poëzie
Rousseau en ik. Over authenticiteit
2012, Uitgeverij Prometheus
Non-fictie
Denkers in de grond
2010, BERT BAKKER
Columns
De romantische orde
2004, BERT BAKKER
Non-fictie

Media

Openbare lezingen

13-11-2022 Stichting Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum , Schoolstraat 3, Blaricum (de Blaercom)