Bas Kwakman

Geboortedatum 13-01-1964

Geboorteplaats Arnhem

Website http://www.baskwakman.nl
Facebook http://bas kwakman

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Wouter le Duc

Geboortedatum
13-01-1964

Geboorteplaats
Arnhem

Website
http://www.baskwakman.nl
Facebook
http://bas kwakman

toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Illustrator - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Dagboek - Kort verhaal - Non-fictie - Poëzie - Reisverhaal - Roman

Thema's
Kunst - Muziek - Reizen

Subthema's
De taal, het kunstenaarschap, de verwondering, de poëzie, humor en cultuurverschillen

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Bas Kwakman is schrijver, beeldend kunstenaar, poëziedocent, uitgever en voormalig directeur van Poetry International Rotterdam.

Kwakman is opgeleid als beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis/ kunstbeschouwing. Na diverse studies op het gebied van (cultureel) management en marketing werd hij organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en hedendaagse muziek. 

In 1996 was hij initiatiefnemer en mede-oprichter van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst. Van 2003 tot 2019 was hij directeur van Poetry International. In 2020 richtte hij samen met beeldend kunstenaar Edwin Smet Kwakman & Smet uitgevers op, met veel aandacht voor literatuuur, vormgeving en beeldende kunst.

Kwakman publiceert regelmatig in internationale media over poëzie, muziek en beeldende kunst. In 2014 verscheen het boek Een stem van paardenhaar (Azulpress) dat hij samen met dichter Lies van Gasse naar aanleiding van een reis door Mongolië maakte. In maart 2017 verscheen Hotelkamerverhalen (De Arbeiderspers) met verhalen en beelden naar aanleiding van zijn internationale reizen als festivaldirecteur. In mei 2019 verscheen In poëzie en oorlog (De Arbeiderspers), een persoonlijk, ontluisterend en meeslepend verslag van vijftig jaar Poetry International. In oktober 2021 komt bij De Arbeiderspers zijn vierde boek uit, Flankhond – de geschiedenis van mijn hoofdpijn

Momenteel werkt Kwakman aan een roman en een poëziebundel en toert hij met het programma Zerewind door Nederland met cellist Hans Woudenberg.

Uit de pers: Een literaire ontdekking! ((Maarten Moll), Een meesterverteller (Yvers T'Sjoen), een schatkamer van weloverwogen indrukken, wonderlijke ervaringen, geestdriftige dichtersportretten en hilarische anekdotes (Miriam Piters), een nauwkeurige, liefdevolle manier van observeren (Maria Barnas) en heerlijke verhalen (Wim Boevink)

Publicaties

In poëzie en oorlog
2019, Uitgeverij De Arbeiderspers
Autobiografie - Korte verhalen - Non-fictie - Poëzie
Hotelkamerverhalen
2017, Uitgeverij De Arbeiderspers
Autobiografie - Korte verhalen - Reisverhalen - Poëzie

Media