Website
www.oekdejong.nl
Facebook
oek de jong facebook
Website
www.oekdejong.nl
Facebook
oek de jong facebook
Fictieschrijver
Genre
Journalistiek - Essays - Biografie - Dagboek - Columns - Autobiografie - Roman - Kort verhaal
Thema's
Seksualiteit - Geschiedenis - Familie - Liefde
Activiteiten
Signeersessie - Interview (als geïnterviewde) - Voordracht
Leeftijdsgroepen
Volwassenen
Oek de Jong wordt beschouwd als een van de belangrijkste romanschrijvers van nu. Hij gaf honderden publieke interviews en staat bekend als zeer toegankelijk.
Na zijn jeugd in Friesland en Zeeland studeerde hij kunstgeschiedenis in Amsterdam. Als schrijver beleefde hij zijn grote doorbraak met de roman Opwaaiende zomerjurken. Het boek veroorzaakte een schokgolf in de Nederlandse literatuur: De Jongs stijl was vernieuwend, met name de manier waarop de innerlijke wereld van hoofdpersoon Edo Mesch in beeld werd gebracht. Ook opvolger Cirkel in het gras mocht zich verheugen in lovende kritieken en grote respons van het publiek.
Daarna publiceerde Oek de Jong de romans Hokwerda's kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur, de novellenbundel De inktvis, het dagboek De wonderen van de heilbot en tientallen essays in toonaangevende bladen, gebundeld in Een man die in de toekomst springt, Brief aan een jonge Atlas, Wat alleen de roman kan zeggen en Het visioen aan de binnenbaai. Van zijn boeken werden meer dan 600.000 exemplaren verkocht. Zijn romans verschenen ook in o.a. Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen. Ze werden genomineerd voor de Gouden Uil (2x), de Libris Literatuurprijs (3x) en de Boekenbon Literatuurprijs. Hij won de Reina Prins Geerligsprijs, Bordewijkprijs, Busken Huetprijs, Zeeuwse Boekenprijs en Gouden Uil.
Zijn roman Zwarte schuur (2019) werd lovend ontvangen door de kritiek en omarmd door het publiek (80.000 exemplaren verkocht). De roman werd genomineerd voor Libris Literatuurprijs, Boekenbon Literatuurprijs en Zeeuwse Boekenprijs. In november 2020 verscheen Het glanzend zwart van mosselen. Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020 .