Jeroen Siebelink

Geboortedatum 05-09-1968

Geboorteplaats Dieren

Website http://www.jeroensiebelink.nl
Twitter https://twitter.com/SiebelinkJeroen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Anne van Gelder

Geboortedatum
05-09-1968

Geboorteplaats
Dieren

Website
http://www.jeroensiebelink.nl
Twitter
https://twitter.com/SiebelinkJeroen

toon meer

Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Biografie - Columns - Essays - Journalistiek - Kort verhaal - Non-fictie - Roman - Spoken Word - Young adult

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Economie - Familie - Geld - Klimaatverandering - Natuur - Politiek - Sport - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving

Subthema's
Engagement, burgerlijke ongehoorzaamheid, verzet, dierenwelzijn, dierenrechten, dierenactivisme, dierenrechtenactivisme.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Ik ben schrijver en onderzoeksjournalist. Ik heb speciale belangstelling voor ondernemingen en organisaties die de wereld mooier willen maken, zoals Tony’s Chocolonely, De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. In mijn boeken ga ik op zoek naar het geheim van deze vooroplopers.

Waar halen ze de moed vandaan om het op te nemen tegen een machtig systeem dat mensen en dieren uitbuit? Tegen een wereld waarin nog altijd miljoenen kindslaven op cacaoplantages werken? Tegen een wereld waarin talloze dierslaven in stallen en veetransporten opgesloten zitten? Tegen onze onverschilligheid voor de schade die we met onze manier van produceren en consumeren toebrengen aan de aarde en aan onze gezondheid?

Ik neem je mee in de avonturen van deze pioniers, hoe ze met vallen en opstaan hun ideaal werkelijkheid maken. Hoe doen ze dat? Om hun geheim te ontrafelen, ga ik verder waar andere biografen stoppen. Onderzoek achter de schermen en gesprekken met insiders en critici zijn voor mij als het vinden van de stukjes van een grote puzzel. Het gaat me erom dat je een eerlijk beeld krijgt van deze dwarsdenkers, van hun sterktes en zwaktes. Het blijken steeds weer levendige personages te zijn, die zichzelf voor een probleem gesteld zien, waaruit zich een plot ontwikkelt dat je tot het einde toe boeit. Van dichtbij maak je mee hoe deze praktische wereldverbeteraars in elkaar zitten. Hoe ze omgaan met tegenslag en stapje voor stapje dichterbij hun doel komen. 

In 2023 verscheen mijn nieuwste boek: Onder de beesten, Undercover in de bio-industrie. We hebben wel een vermoeden waar ons kroketje, onze cappuccino en ons eitje vandaan komen, maar daar laten we het liever bij. Zo niet mijn co-auteur Roel Binnendijk. Hij infiltreerde drie jaar lang in stallen, veetransporten en een groot slachthuis. Met een verborgen camera verzamelde hij talloze bewijzen van ernstige dierenmishandeling en intimidatie van medewerkers. Het leidde al tot drie grote nieuwsscoops, die werden opgepikt door internationale media. In Onder de beesten word je meegenomen op een levensgevaarlijke zoektocht door de bio-industrie. Wat doen wij dieren aan en wat doet dat met ons? En wie overtreedt hier eigenlijk de dierenwet? Alleen de vee-industrie? Of ook de dierenbeschermer die undercover gaat en zich moet conformeren aan de norm? Een reconstructie van een zeldzame undercoveroperatie. Een journalistieke misdaadthriller en een persoonlijke zoektocht in één: de Ik (Ali) van Günter Wallraff van de vee-industrie. ‘De handen die het meeste leed lijken te veroorzaken, zijn mijn handen. Hoe kan het ook anders? Ik ben een regisseur die meespeelt in zijn eigen film.’

In 2022 verscheen mijn biografie van de Partij voor de Dieren. De enige politieke partij ter wereld die het opneemt voor niet-menselijke wezens en al het andere dat niet voor zichzelf kan opkomen. Een beweging die al jarenlang gestaag in zeteltal groeit en navolging heeft gekregen in tientallen andere landen.

In 2020 verscheen mijn biografie van De Vegetarische Slager. Een uitgebreid kijkje in de keuken van deze marktleider in vleesopvolgers. Hoe Jaap, een akkerbouwer die verslaafd is aan vlees maar niet langer de dood van dieren op zijn geweten wil hebben, op zoek gaat naar de perfecte bal gehakt. 

In 2019 verscheen mijn roman Pels, een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal waarin de zoon van een bontfokker opstaat tegen zijn vader en nertsen uit kooien bevrijdt.

In 2018 verschenen het waargebeurde zeilrampverhaal in romanvorm De Oversteek, de biografie Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely en de portrettenbundel Vaders & Zonen.

Eerder verschenen onder meer De Lange, de biografie van de voetballer Dick Nanninga en de biografie De Wolf, John, waarmee ik tot twee keer toe beslag legde op de tweede plek bij de Nico Scheepmakerbeker, het Sportboek van het Jaar. Ook Voetbalgenen en De Voetbalbelofte zijn van mijn hand.

Ik ben beschikbaar voor scholen, opleidingen journalistiek, bedrijven en organisaties. Ik vertel graag over de lessen die ik leerde bij Tony's Chocolonely, De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. Hoe verander je een schadelijk systeem van binnenuit? En hoe wil ik met mijn boeken, die avonturenboeken, businessboeken en maatschappelijke boeken in één zijn, de werking en impact van deze organisaties inzichtelijk maken?

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Publicaties

Onder de Beesten
2023, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Informatief - Journalistiek - Spanning - Thriller
De Partij voor de Dieren
2022,
Biografie - Non-fictie
De Vegetarische Slager
2020, Xander
Biografie - Non-fictie
Pels
2019, Xander
Roman
De oversteek
2018, Uitgeverij Thomas Rap
Roman
Vaders & zonen
2018, Xander
Non-fictie
Het Wereldschokkende en Onweerstaanbaar Lekkere Verhaal van Tony’s Chocolonely
2018, Uitgeverij Thomas Rap
Non-fictie
Beleggen met voorkennis
2017, Uitgeverij Ten Have
De Lange, Het verhaal van Dick Nanninga
2016, Uitgeverij Thomas Rap
Biografie
De Wolf, John
2014, Nieuw Amsterdam
Biografie
Voetbalgenen
2013, Nieuw Amsterdam
Korte verhalen
De Voetbalbelofte
2010, Totemboek
Journalistiek

Media

foto's