Machteld Siegmann

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bianca Sistermans
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kort verhaal - Roman

Thema's
Familie - Filosofie - Geschiedenis - Identiteit - Ouderschap - Psychologie - Tweede Wereldoorlog - Zingeving

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Machteld Siegmann debuteerde in 2019 met haar roman De kaalvreter, waarvoor ze De Bronzen Uil won. Ook haar tweede roman, Wachter op de morgen, kreeg lovende reacties in de pers. In 2024 verscheen haar verhalenbundel Aloha. 

 

Aloha (2024)

Een enkele ontmoeting kan je leven op z’n kop zetten. Vooral de onverwachte ontmoetingen, die anders lopen dan je denkt. Veel van de verhalen in Aloha gaan over zulke ontmoetingen-op-het-tweede-gezicht: een oude pontwachter wacht op zijn laatste passagier om hem de liefde te verklaren, een kunstenares vergeet haar vernissage omdat ze door iets groters in beslag wordt genomen, een slang leidt een dubbelleven en een gescheiden vader komt zichzelf tegen op kampeervakantie met zijn dochters. Gelukkig maar: de wereld is gevaarlijker maar ook magischer dan gedacht.

 

Wachter op de morgen (2022)

Omdat er een vrachtwagen zijn huis is in gereden, logeert de tweeënzeventigjarige Tak een tijdje bij Aria, zijn zwangere kleindochter. Eerder dan verwacht beginnen de weeën, en tot het kind geboren is, wijkt Tak uit naar de onderbuurman, die hem aanspoort zijn levensverhaal te vertellen. Wat volgt is een even wonderlijk als meeslepend relaas over Taks kindertijd tijdens de crisisjaren, de dood van zijn moeder, over dwangarbeid, zijn huwelijken en zijn dochter Marina, die met hem gebroken heeft. 
Wachter op de morgen is een epische roman over het innerlijke kompas, over veroordeling versus verdraagzaamheid en het verlangen naar verzoening.

 

De kaalvreter (2019)

Haar debuutroman De kaalvreter (Ambo|Anthos 2019), gaat over een gezin dat ontwricht raakt doordat de moeder iets traumatisch ontdekt uit haar verleden, iets wat ze diep heeft weggestopt. De vraag is: wat doe je als blijkt dat het verhaal dat je zorgvuldig van je verleden hebt geconstrueerd, niet blijkt te kloppen? 
De kaalvreter werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs 2020 en de Hebban LIteratuurprijs, won de juryprijs en de publieksprijs van De Bronzen Uil, en de CLO-Byblosprijs.
www.machteldsiegmann.nl
www.ambo-anthos.nl

Publicaties

Aloha
2024, Ambo Anthos Uitgevers
Korte verhalen
Wachter op de morgen
2022, Ambo Anthos Uitgevers
Roman - Proza - fictie
De kaalvreter
2019, Ambo Anthos Uitgevers
Roman

Media

foto's

externe webpagina's