Machteld Siegmann

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bianca Sistermans
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kort verhaal - Roman

Thema's
Familie - Filosofie - Geschiedenis - Identiteit - Ouderdom - Ouderschap - Psychologie - Religie - Tweede Wereldoorlog - Zingeving

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Machteld Siegmann studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werkt als redacteur, journalist en tekstschrijver voor verschillende uitgeverijen. Ze is redacteur bij literair magazine Liter.

 

De kaalvreter (2019)

Haar debuutroman De kaalvreter (Ambo|Anthos 2019), gaat over een gezin dat ontwricht raakt doordat de moeder iets traumatisch ontdekt uit haar verleden, iets wat ze diep heeft weggestopt. De vraag is: wat doe je als blijkt dat het verhaal dat je zorgvuldig van je verleden hebt geconstrueerd, niet blijkt te kloppen? 
De kaalvreter werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs 2020 en de Hebban LIteratuurprijs, won de juryprijs en de publieksprijs van De Bronzen Uil, en de CLO-Byblosprijs.

 

Wachter op de morgen (2022)

Omdat er een vrachtwagen zijn huis is in gereden, logeert de tweeënzeventigjarige Tak een tijdje bij Aria, zijn zwangere kleindochter. Eerder dan verwacht beginnen de weeën, en tot het kind geboren is, wijkt Tak uit naar de onderbuurman, die hem aanspoort zijn levensverhaal te vertellen. Wat volgt is een even wonderlijk als meeslepend relaas over Taks kindertijd tijdens de crisisjaren, de dood van zijn moeder, over dwangarbeid, zijn huwelijken en zijn dochter Marina, die met hem gebroken heeft. 
Wachter op de morgen is een epische roman over het innerlijke kompas, over veroordeling versus verdraagzaamheid en het verlangen naar verzoening.


www.machteldsiegmann.nl
www.ambo-anthos.nl

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Leesmotivatie

Publicaties

Wachter op de morgen
2022, Ambo Anthos Uitgevers
Roman - Proza - fictie
De kaalvreter
2019, Ambo Anthos Uitgevers
Roman

Media

foto's

externe webpagina's

Openbare lezingen

21-08-2022 Openbare Bibliotheek Zoetermeer , Stadhuisplein 1, Zoetermeer (Forum bibliotheek Zoetermeer)