Murat Isik

Geboortedatum 1977-09-11

Geboorteplaats Izmir

Facebook https://www.facebook.com/muratisik22
Twitter https://twitter.com/MuratIsik

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1977-09-11

Geboorteplaats
Izmir

Facebook
https://www.facebook.com/muratisik22
Twitter
https://twitter.com/MuratIsik

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman

Thema's
Familie - Geschiedenis - Diversiteit - Pesten - Vriendschap

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Murat Isik won de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de Boekhandelsprijs in 2018 met zijn roman Wees onzichtbaar (2017) en is de schrijver van het Boekenweekessay 2019. Wees onzichtbaar werd daarnaast uitgeroepen tot NRC Boek van het Jaar 2017 en was het beste boek van 2017 volgens de lezers van Bol.com. Het boek werd ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijn­prijs. Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Hij won er de Bronzen Uil Publieks­prijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Het boek werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. 

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een epische roman gesitueerd in Bijlmer en gaat over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, en een overlevingsstrijd moet voeren op meerdere fronten. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke kroniek van de Bijlmer.  

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. 

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. 

De pers over Wees onzichtbaar:
-'Boeiend en meeslepend. Een belangrijk boek.' **** NRC
-'Een prestatie van formaat.' - De Volkskrant 
-'Een meeslepend boek dat leest als een trein. Schitterend van het begin tot het einde.' - Het Parool
-'Rasverteller met soepele pen, ontroerend, boven op de tijdsgeest. Het is een pil, maar het leest als een trein dankzij de onpretentieuze maar soepele pen van rasverteller Isik die het goudmijntje van zijn ongelukkige jeugd precies in de kern heeft aangeboord. Ik verwacht er nog heel veel meer van.' - Trouw
-'
Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw

Over Verloren grond:
Oost-Turkije, jaren zestig. De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp dat ooit door de Armenen werd gesticht. Zijn zachtaardige vader, die in de Eerste Wereldoorlog bijna zijn hele familie verloor, is een geliefd verhalenverteller, zijn moeder een krachtige vrouw die door iedereen gevreesd wordt vanwege haar scherpe tong. Samen met Mehmets broer en zusje vormen ze een hecht gezin. Maar daar komt abrupt verandering in als zijn vader een ongeluk krijgt met tragische gevolgen. 

Verloren grond, losjes geïnspireerd op de familiegeschiedenis van Murat Isik zelf, is een epische roman over een gezin dat deels door het lot, deels door eigen toedoen uiteen wordt geslagen. Een aangrijpend vader-zoonverhaal over vriendschap, verlies en hoop.

De pers over Verloren grond:
-‘Een bedwelmend mooi familieverhaal.’ – de Volkskrant ****
-‘Een nieuwe, welsprekende en meeslepende stem in deNederlandse literatuur.’ – NRC Handelsblad ‘
-‘Een echt getalenteerde verteller.’ – De Standaard
-‘Een on-Nederlandse debuutroman. Goed geschreven, krachtig en meeslepend, en zo totaal anders dan het gemiddelde in zichzelf gekeerde debuut dat je vergeet dat je een eersteling hebt gelezen.’ – Het Parool
-‘Isiks stijl is zo volstrekt natuurlijk dat je er na een tijdje niet meer op let en je laat meeslepen door het verhaal, de levensechte personages, de met veel gevoel voor timing opgebouwde scènes.’ – De Standaard 
-‘Een vlotte schrijfstijl die de lezer moeiteloos meetrekt en in warme kleuren een wereld schetst die totaal anders is dan de onze.’ – Noordhollands Dagblad
-‘Een verdienstelijk debuut van een nieuwe schrijver, die bovenal een verhalenverteller is.’ – Passionate Magazine 
-‘Een ongewoon Nederlandstalig debuut’ – vpro Gids 
-‘Prachtig, kleurrijk en zo aangrijpend dat de tranen ineens over je wangen stromen.’ – Flow

Media

Openbare lezingen

22-04-2024 Huis73 , Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen (Perron 3)
23-04-2024 Boekhandel Wagner , Hoofdstraat 181, Sassenheim (Organisatie)
14-05-2024 De Nieuwe Kolk , Weiersstraat 1, Assen (de Nieuwe Kolk Schouwburg)
26-05-2024 Stichting Frontaal Podium
21-06-2024 Bibliotheek Hoeksche Waard , Weth. Vd Veldenweg 3, Numansdorp (Organisatie)
3-11-2024 Bibliotheek Salland , Jan Schamhartstraat 5, OLST (Holstohus)
28-11-2024 Bibliotheek De Lage Beemden , Sint Annastraat 60, Gemert (De Eendracht)
22-12-2024 Stichting Cultuurpodium de Alkenaer , Ritsevoort 36, Alkmaar (Organisatie)

Bekroningen

Boekhandelsprijs 2018
NRC Boek van het Jaar 2017
Libris Literatuur Prijs 2018
Bronzen Uil Publieksprijs 2012