Max van Olden

Geboortedatum 1973-09-29

Geboorteplaats Zevenaar

Facebook https://www.facebook.com/maxvanoldenauteur/
Instagram https://www.instagram.com/maxvanolden/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Patricia Rehe

Geboortedatum
1973-09-29

Geboorteplaats
Zevenaar

Facebook
https://www.facebook.com/maxvanoldenauteur/
Instagram
https://www.instagram.com/maxvanolden/

toon meer

Fictieschrijver - Scenarioschrijver

Genre
Jeugdboek - Spanning - Young adult

Thema's
Misdaad - Psychologie - Technologie

Subthema's
Deepfakes, AI, sextorsion, fakenews, thriller, moord, advocatenwereld, het recht, strafrecht, politie en opsporing

Activiteiten
Abonnement Schrijver leest voor-video’s - deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs

Max van Olden (1973) is jurist en schrijft fictie voor jeugd en volwassenen. In 2015 debuteerde hij met de legal thriller Lieve Edelachtbare, waarmee hij de Schaduwprijs won voor het beste thrillerdebuut. Zijn tweede thriller, De juiste man, verscheen in 2017 en belandde op de shortlist van de Gouden Strop. In 2020 kwam Het zwarte dossier uit en in oktober 2023 debuteerde Max als YA schrijver, met de novelle Deepfake. Naast boeken schrijft Max scenario's voor de politieserie Flikken Rotterdam. 

Het YA boek Deepfake is voortgekomen uit Max' fascinatie voor artificiële intelligentie, een ontwikkeling waarin hij ook als jurist veel te maken heeft. In Deepfake ontdekt een meisje een deepfake video op de computer van haar broer. Een video waarmee haar beste vriendin wordt afgeperst. Deepfake wordt op veel scholen gelezen en kreeg uitvoerig aandacht in de pers (o.a. Telegraaf en Gelderlander). Het boek is onderweg naar de vierde druk. 

 

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Max van Olden uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Optreden

Het Complete Menu

In Het Complete Menu neem ik de leerlingen mee in alle facetten van schrijven en van mijn boeken en televisiescripts, waaronder natuurlijk mijn YA boek Deepfake. Ik sta stil bij wat deepfakes eigenlijk zijn en laat de leerlingen nadenken over de risico's ervan. Ik laat ook zien wat er komt kijken bij het schrijven en uitbrengen van een boek. Met veel video- en filmmateriaal.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO Kan online
Themabezoek

AI: een kijkje in de toekomst

In dit programma bespreek ik de impact van AI en deepfakes en schets ik een beeld van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Moeten we over vijf jaar nog gewoon naar de dokter, of heeft iedereen zijn eigen robot-dokter op zijn telefoon? Worden films nog gemaakt met levende acteurs of wordt alles gegenereerd? Hoe ziet een school eruit in 2035? En is het straks nog wel nodig vreemde talen te leren? Interactief en met veel foto- en filmmateriaal.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO Kan online
Boekgesprek

Deepfake Dilemma's

In Deepfake wordt hoofdpersoon Liz voor grote dilemma's gesteld. Waarom doet ze wat ze doet richting haar broer, haar beste vriendin Brenda, haar ouders? Zou jij dat ook zo gedaan hebben, of had je andere keuzes gemaakt? En wat is het fenomeen deepfake eigenlijk? Wat zijn de gevaren ervan? In Deepfake Dilemma's ga ik met de leerlingen die Deepfake hebben gelezen in gesprek over deze en andere vragen. Met lesbrief met vragen en opdrachten.

Leerjaar 1 t/m 6 VMBO, HAVO, VWO Kan online

Meer informatie over auteursbezoeken in het voortgezet onderwijs  

Publicaties

Deepfake
2023, KLUITMAN
Thriller
Het Zwarte Dossier
2020, Ambo Anthos Uitgevers
Thriller
De Juiste Man
2017, Ambo Anthos Uitgevers
Thriller
Lieve Edelachtbare
2015, Ambo Anthos Uitgevers
Thriller

Media

foto's

Fotograaf: Ben Blom