Ons aanbod

Hoger onderwijs

Hoger onderwijs
Regelmatig worden schrijvers gevraagd om lezingen en workshops te geven aan studenten. Denk bijvoorbeeld aan lezingen op universiteiten tijdens een symposium of aan masterclasses voor studenten Nederlands, filosofie of geschiedenis. 

Pabo en lerarenopleiding

Voorlezen heeft een positieve invloed op de taal- en leeesvaardigheid van jonge kinderen. Studenten van lerarenopleidingen kunnen door een schrijver in de klas hun voorleestalenten aanscherpen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Pabo Voorleeswedstrijd. Of ze leren aan de hand van praktische tips hoe ze kinderen kunnen enthousiasmeren voor lezen. Ook hier zijn er vele mogelijkheden om studenten te inspireren. De bemiddelaars van De Schrijverscentrale weten welke auteurs leerzame en boeiende lezingen kunnen geven over leesbevordering met praktische toepasbare speel- en leertips. Studenten kunnen door een schrijver in de klas kennismaken met de boeken van een voor hen nieuwe auteur om zo hun kennis de van de (actuele) jeugdliteratuur te verrijken. Wat voor schrijversbezoek het ook wordt, de studenten verlaten de zaal met een hoofd vol verhalen en ideeën die ze meteen kunnen toepassen.

Rian Viser was één van de auteurs die een workshop gaf tijdens de provinciale voorleeswedstrijd op de Pabo in Assen. Centraal stond de opvouw en het schrijven van een AVI-Start-tekst en aan welke eisen deze moet voldoen. Het was een eye-opener om zelf te ervaren hoe lastig het schrijven van zo'n tekst is.

Ramon Rozenboom, pabostudent