Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 22-07-2020 | Door Redactie

Zomerleesoffensief voor jongeren

Zomerleesoffensief voor jongeren

Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis workshops volgen om de beste trucjes met taal te leren. Ook auteurs en spoken word-artiesten die zijn aangesloten bij van De Schrijverscentrale doen mee aan dit leesoffensief, zoals Alex Boogers, Maren Stoffels, Buddy Tegenbosch, Khalid Boudou en Naomi Veldwijk. Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen, door het schrijven van onder meer gedichten, een scenario of vlog- of songtekts of het vertellen van een verhaal in een podcast.

Via het online platform Taalbaas.nu, waarvan De Schrijverscentrale mede-initiatiefnemer en organisator is, kunnen jongeren zich samen met maximaal drie anderen gratis inschrijven om inspirerende onlinesessies met Nederlands creatiefste artiesten te hebben. Dit platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven. Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen.

Over het leesoffensief

In juni 2020 riepen zo’n 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en De Schrijverscentrale samen met andere leesbevorderingsorganisaties (De Leescoalitie, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds en De Schoolschrijver ) in de Volkskrant op om deze zomer een groot Corona-leesoffensief te starten. Aanleiding was het rapport van de Onderwijsinspectie dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt: vooral meters maken en nadenken over wat je leest, blijkt een probleem. Taalbaas verbindt professionele woordkunstenaars die nu zonder podium en publiek zitten met middelbare scholieren om hen te prikkelen deze zomer meer te lezen en creatief met taal aan de slag te gaan.  

Het project Taalbaas wordt ondersteund door het ministerie van OCW. CJP en Scholieren.com zijn mediapartner.