Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 27-05-2024 | Door Redactie

Wijzigingen per 1 juli 2024

Wijzigingen per 1 juli 2024

De Schrijverscentrale voert per 1 juli 2024 een aantal wijzigingen door in haar werkwijze. Deze wijzigingen hebben betrekking op het honorarium van literaire makers en op de aanvraagtermijn. 

Honoraria van literaire makers

We verhogen het basishonorarium van literaire makers per 1 juli. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 1 juli 2024 worden ingediend.

Het basishonorarium van literaire makers met een volwassen doelgroep verandert van € 285,00 naar € 295,00.

Het basishonorarium van literaire makers met een jeugddoelgroep gaat ook omhoog. Omdat het basishonorarium voor de jeugddoelgroep afhankelijk is van meerdere factoren, is het nieuwe basishonorarium voor literaire makers met een jeugddoelgroep via de Rekentool te berekenen. Tot 1 juli zullen hier de nu geldende tarieven worden weergegeven. 

Het staat literaire makers die een hoger honorarium vragen dan het basishonorarium vrij om hun honorarium te verhogen. Het is daardoor mogelijk dat sommige literaire makers hetzelfde honorarium als afgelopen jaar hanteren, terwijl andere een hoger honorarium vragen.

De bemiddelingskosten worden op dezelfde manier berekend als het afgelopen jaar. 

Wil je weten of een literaire maker het basishonorarium hanteert? Neem contact met ons op.

Aanvraagtermijn

We merken dat er steeds meer aanvragen worden ingediend. Dat juichen we natuurlijk alleen maar toe! Een literiare maker op bezoek is immers ontzettend waardevol voor het aanwakkeren van de leeslust. Dat betekent echter meer werk voor ons en drukkere agenda's voor literaire makers.
Om goed te kunnen bemiddelen voor deze bezoeken, hanteert de Schrijverscentrale daarom vanaf 1 juli een aanvraagtermijn van 4 weken.

We raden aan een aanvraag eerder dan 4 weken van tevoren in te dienen. Vooral bij grote campagnes hebben we meer tijd nodig om het bezoek te bemiddelen. En hoe eerder je een literaire maker aanvraagt, hoe meer kans je hebt dat de gewenste literaire maker beschikbaar is!