Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 28-09-2023 | Door Redactie

Stripmakers geven via workshops een kijkje in de keuken

Stripmakers geven via workshops een kijkje in de keuken

Foto: Thomas Nondh Jansen

Sinds begin dit jaar reizen stripmakers via de Schrijverscentrale door het land om lezers te ontmoeten. Ruim 25 stripmakers doen mee en inmiddels zijn er bijna 50 bezoeken vastgelegd. Vooral workshops zijn populair en worden vaak geboekt in het onderwijs. “Leerlingen zijn zonder het zich te realiseren bezig met literatuur.”

Stripmaker Erik de Graaf heeft al verschillende bezoeken afgelegd op middelbare scholen. “Het feit dat ik kinderen een leuk en leerzaam lesuur bezorg, vind ik heel leuk. Ik geniet van hun enthousiasme en vaak onbevangenheid.”

Het mooiste compliment dat ik heb gekregen was van een meisje dat zei: ik heb vandaag iets over mezelf geleerd.

De Graaf heeft twee graphic novels gemaakt over de Tweede Wereldoorlog: Scherven en Littekens. De boeken blijken een goed uitgangspunt om een gesprek aan te gaan over morele dilemma’s. Hij wordt daarom gevraagd door middelbare scholen om hierover workshops te geven. “Veel van die dilemma’s zijn universeel en ook nu nog relevant”, zegt De Graaf. “Soms zijn de leerlingen het heel erg met elkaar eens, maar vaak ook niet. Sommige reageren in eerste instantie negatief op de vraag of ze een vluchteling onderdak zouden verlenen. Totdat ik het omdraai en vraag: maar wat als je zelf op de vlucht zou zijn? Zou je dan geholpen willen worden? Het mooiste compliment dat ik heb gekregen was van een meisje dat zei: ik heb vandaag iets over mezelf geleerd.”

Superhelden

Net als veel andere stripmakers die bij de Schrijverscentrale zijn aangesloten, geeft Erik de Graaf ook workshops tekenen. Recent gaf hij er nog een met het thema superhelden. “Ik heb toen uitgelegd dat we eerst moesten nadenken over wat we wilden tekenen: eerst denken en dan doen. En dat we vervolgens gaan schetsen met grijs potlood, en dat ze daarna kunnen uitstuffen en verbeteren. En dat ik dat ook doe als ik aan het werk ben. En dan tot slot inkleuren! Uiteraard tekenden kinderen bestaande superhelden, maar heel veel bedachten er zelf een en maakten daar een tekening van. Superleuk om mee te maken en te zien!”

Interactiviteit

De bezoeken van stripmakers worden gewaardeerd door organisatoren. Tanja van Zuthem is docent Nederlands aan de middelbare school Reggesteyn, met vestigingen in Nijverdal en Rijssen in Overijssel. Zij nodigde eerder dit jaar stripmakers Jan Cleijne en Ahmad Resh uit voor een klassenbezoek. “Onderdeel van Nederlands is het plezier in lezen bevorderen”, zegt Van Zuthem over het belang van bezoeken van stripmakers. “Maar ook om het lezen bij te houden en woordkennis op te doen en jezelf te kunnen verplaatsen in een situatie.”

Met name de interactiviteit tijdens zo’n bezoek wordt gewaardeerd door leerlingen vertelt Van Zuthem. “Het zit hem in de afwisseling. De stripmaker doet zijn verhaal, maar laat de leerling ook meekijken in de ‘keuken’. In ons geval gaat het om leerlingen met een lage concentratieboog. Na een goede uitleg gaan leerlingen zelf aan de slag en zijn ze, zonder het zich te realiseren, bezig met literatuur.”

Wil je ook een stripmaker uitnodigen voor een bezoek? In 2023 boek je een stripmaker met korting, met dank aan het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Maar wacht niet te lang, want door de enorme populariteit van de stripmakers is de kans groot dat het subsidiebudget al voor het einde van het jaar volledig is benut.

Bekijk onze speciale pagina over de stripmakers voor meer informatie