De tijdelijke Steunmaatregel voor Schrijvers is een groot succes: binnen twee maanden bemiddelde De Schrijverscentrale voor 1.400 live (of online) activiteiten van zo’n 400 schrijvers, dichters, spoken word artiesten en illustratoren. Vanwege de enorme toestroom van aanvragen is het subsidiebedrag van € 500.000 veel eerder dan verwacht besteed. Het Nederlands Letterenfonds subsidieerde het honorarium voor de schrijvers; ook ontvangt de boekhandel een extra bijdrage voor de organisatiekosten.
De steunmaatregel bleek een belangrijke stimulans om ontmoetingen met schrijvers te organiseren in de eerste helft van 2021. De subsidie heeft veel organisaties over de streep getrokken om online activiteiten uit te proberen. Bovendien gaan kinderen die nooit eerder een schrijver in de klas kregen, zoals kleinere basisscholen, dat nu wel meemaken.
Met de steunmaatregel wilde het Letterenfonds makers aan het werk houden, boekhandels een helpende hand reiken, en de aandacht voor (nieuwe) literatuur vergroten. Het resultaat is overweldigend. De stand op dit moment: in de periode van 1 maart tot 1 juli komen er 170 kinderboekenauteurs online of op locatie langs op scholen. Voor het volwassen publiek gaan zo’n 225 schrijvers (virtueel) op pad. Vooralsnog is 40% van alle schrijversbezoeken online gepland. Voor ongeveer 450 organisaties, waaronder 350 basisscholen, was het voor het eerst dat ze een schrijver uitnodigden. De ervaring leert dat een eerste ontmoeting met een schrijver in de klas smaakt naar meer.
Met dank aan de schrijvers en de steunmaatregel organiseerden we feestelijke literaire avonden op prachtige plekken!
Van Zoomsessie vanuit de werkkamer tot literaire avonden via een livestream
In de afgelopen weken hebben al vele soorten publiekspresentaties plaatsgevonden. Van interviews met een schrijver, online leesclubs en signeersessies in de etalage tot zoomsessies vanuit de werkkamer van de auteur. Zo reisden Lize Spit en Rob van Essen vanachter hun schrijftafel in de keuken virtueel naar de Bibliotheek van Zeeland, gaf Ingmar Heytze zijn poëzieworkshops digitaal aan 6 vwo-klassen van het Hondsrug College en vertelde Pieter Waterdrinker vanuit Rusland over zijn boeken aan de leden van Literair Deventer. Dankzij de steunmaatregel kon Bibliotheek Oss meerdere schrijvers uitnodigen. Schrijvers Özcan Akyol en Elle van Rijn kwamen langs voor een online literaire talkshow om het voorwoord van de Boekenweek te vieren. En via een livestream op YouTube reisden kijkers mee met een roadtrip door Amerika van Auke Hulst. Bibliotheek Oss: “Met dank aan de schrijvers en de steunmaatregel organiseerden we feestelijke literaire avonden op prachtige plekken!"
Vervolg steunmaatregelen
In vervolg op het succes van deze tijdelijke steunmaatregel komen De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond, met steun van het Letterenfonds, later dit voorjaar met een aanvullende regeling voor schrijversoptredens in boekhandels in Nederland. Ook opent het Nederlands Letterenfonds op 6 april drie nieuwe tijdelijke steunmaatregelen voor (werk voor) makers. Alle tijdelijke regelingen zijn financieel mogelijk gemaakt door het tweede steunpakket voor cultuur van het ministerie van OCW, dat primair gericht is op makers.
Op de foto: Bibliotheek Oss nodigde via de steunmaatregel schrijver Auke Hulst uit voor een livestream via YouTube. Fotograaf: Peter van der Wijst.