Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 15-06-2020 | Door Redactie

Speciaal jeugdnummer De Gids

Speciaal jeugdnummer De Gids

Op 18 juni verschijnt voor het eerst in de 183-jarige geschiedenis van het literaire tijdschrift De Gids een nummer voor jongeren. Hoe is dit speciale nummer met het thema 'Waar wil je bij horen' tot stand gekomen? We vroegen het aan hoofdredacteur Edzard Mik.

Het nummer ‘Waar wil je bij horen?’, dat op 18 juni verschijnt, is de eerste De Gids die speciaal voor jongeren is gemaakt. Wat leuk! Waarom hebben jullie ervoor gekozen om dit nummer op jongeren te richten?

We proberen van De Gids een sprankelend literair tijdschrift te maken, met verhalen, essays en gedichten die verrassen. Voor jongeren heeft De Gids ook veel te bieden, meer dan ze denken. Door een nummer speciaal voor hen te maken willen we hen laten kennismaken met De Gids en hen enthousiasmeren voor wat het tijdschrift te bieden heeft. We willen bovendien met dit nummer de scheiding tussen jeugdliteratuur en literatuur voor volwassenen doorbreken. Hoe meer grenzen er geslecht worden, hoe beter.

We willen bovendien met dit nummer de scheiding tussen jeugdliteratuur en literatuur voor volwassenen doorbreken. Hoe meer grenzen er geslecht worden, hoe beter.

In het nummer staat verhalen van o.a. Rob van Essen, Maartje Wortel, Maria Barnas, Iduna Paalman. Waar hebben jullie de selectie van de auteurs en verhalen op gebaseerd?

We hebben auteurs gevraagd waarvan wij de overtuiging hadden dat ze zowel jongeren als volwassenen zouden kunnen aanspreken met hun verhalen, essays en gedichten. We wilden hen uitdagen beide categorieën te bedienen, en daar zijn ze uitstekend in geslaagd. Overigens is er ook een essay in het nummer opgenomen van Daan Remmert de Vries, een auteur die zijn sporen wat literatuur voor jongeren betreft, ruimschoots heeft verdiend, en heeft de tekenaar Ludwig Volbeda een prachtige graphic short story voor De Gids gemaakt.

Wat hopen jullie dat jongeren meenemen uit deze speciale editie?

We hopen dat ze al lezende ervaren hoeveel plezier het kan geven even bevrijd te zijn van de telefoon en zich over te geven aan al die mooie verhalen, beelden en gedachten die literatuur te bieden heeft. Moeilijk of stoffig is het allemaal niet, wel opwekkend en geestverruimend. En willen ze de telefoon niet wegleggen, dan kunnen ze dit jongerennummer ook gratis via onze website www.de-gids.nl op hun scherm lezen.

De digitale editie van het jeugd nummer is voor iedereen vanaf 18 juni gratis te lezen op website van De Gids.