Scholen 22-05-2018 | Door Marijke Moolenaar en Jennifer Hofstede

Stap op de Rode Loper: schrijvers, actie en workshops voor het vmbo

Stap op de Rode Loper: schrijvers, actie en workshops voor het vmbo

Eindhoven, een dag in maart. Op tien toplocaties kriskras door het centrum vindt Stap op de Rode Loper! plaats, het literaire festival speciaal voor de bovenbouw van het vmbo. Als echte VIP’s lopen de leerlingen over een rode loper hun locatie binnen, zoals het Van Abbemuseum, het Philips Museum of Dynamo, om zich onder te dompelen in lezingen door schrijvers en workshops rap, poëzie, graffiti en striptekenen.

De Schrijverscentrale bemiddelde en contracteerde de lezingen van maar liefst 21 schrijvers. Op aanraden van organisator Willem Alderse Baas van Stichting Samenleving & Kunst Amsterdam, bezocht jeugdbemiddelaar Marijke van de Schrijverscentrale twee lezingen door jeugdauteurs in het nieuwe CKE-gebouw: Natasza Tardio en Cis Meijer.

Natasza Tardio

De eerste leerlingen druppelen binnen. Natasza vraagt of ze iets hebben voorbereid. Dit blijkt niet het geval te zijn. Jammer, maar voor Natasza geen probleem. Ze past zich moeiteloos aan en vertelt over het actuele thema uit haar boek Moordvrienden: een school shooting – waarbij ze meteen de betekenis van het woord actueel behandelt.

\"\"
De lezing van Natasza krijgt een aangrijpende wending. De groep is abrupt stil wanneer ze vertelt over haar eigen jeugd. Als zeventienjarige besloot ze het huis uit te gaan. Vanaf dat moment stond ze er alleen voor. Overdag ging ze naar school en in de avonden werkte ze. Je ziet dat het verhaal iets doet met de jongeren én de docenten. Natasza legt uit dat de moeilijkheden in haar jeugd ervoor hebben gezorgd dat ze is gaan schrijven en dat ze emoties kan ze omzetten in haar boeken.

Naderhand vraag ik Natasza of er verschillen zijn tussen leerlingen van vmbo, havo en vwo. Natasza: ‘Eigenlijk niet, leerlingen stellen vaak dezelfde vragen. Wat wel veel uitmaakt is hoe goed een klas zich heeft voorbereid en hoe enthousiast en betrokken een docent is.’ Niet het niveau, maar de voorbereiding is dus belangrijk voor een geslaagd schoolbezoek.

Wist je dat…

  • Natasza Tardio eerst altijd haar boeken uitschrijft (met tekeningen erbij) in een boekje en daarna past typt
  • Ze ongeveer drie maanden doet over het schrijven van een boek
  • Natasza voordat ze schrijver werd rechten studeerde
  • Ze dyslexie heeft maar dit haar droom om schrijver te worden nooit in de weg heeft gestaan
 

Cis Meijer

Cis treedt vandaag op in o.a. de grote concertzaal van het CKE. Ze laat de leerlingen haar boekentrailers zien en leest een passage voor uit haar boek Moordspel. De leerlingen luisteren aandachtig. Ze vraagt wie er een goede wraakactie weet die niet al te wreed is. Iemand komt met het idee om zout in de koffie te strooien van de docent.

Na afloop van Cis’ lezing spreek ik Nida (16) van het Vakcollege in Helmond. Ze heeft erg genoten van het optreden van Cis Meijer. ‘Ik weet alleen nog niet of ik een boek ga lezen van Cis, misschien wel.’ Haar interesse ligt op dit moment vooral bij voetbal. Maar in de klas lezen ze Escape room van Maren Stoffels.

Wist je dat…

  • De leerkracht uit het boek Moordspel is gebaseerd op een verschrikkelijke juf die Cis zelf had?
  • Cis heel erg houdt van spannende verhalen. Iets dat ontrafeld moet worden. Daarom heeft ze natuurlijk ook al vier jeugdthrillers geschreven
  • Er op de site van Cis tips staan voor boekbesprekingen en boekopdrachten?
 

Zelf een einde bedenken

Op de gang zitten Stefan en Luuk (15) van het Sondervick college in Veldhoven. Allebei houden ze van lezen. Luuk en Stefan bezochten Margje Woodrow en Natasza Tardio. Luuk vertelt dat hij ter voorbereiding op Stap Op de Rode Loper een boekje moesten maken waarin hij in 150 woorden zelf een einde moest bedenken voor een gelezen boek. Stefan: ‘Ik ga zeker boeken van Margje Woordrow lezen, want die zijn heel spannend.’

Op de foto: Cis Meijer

Meer over Stap op de Rode Loper