Scholen 17-09-2018 | Door Fabienne Peters

Spelen met taal in de klas: poëzie-app Puzzling Poetry Schatkist

Spelen met taal in de klas: poëzie-app Puzzling Poetry Schatkist

Op een bijzondere manier spelen met taal in de klas? Download de gratis app: Puzzling Poetry Schatkist. Aan het kleine broertje van de app Puzzling Poetry zijn spelelementen toegevoegd, zodat het op speelse wijze aansluit op het taal- en leesonderwijs. De app is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dichter en initiatiefnemer Lucas Hirsch vertelt hoe deze app spelen met taal in het onderwijs stimuleert.

‘Samen puzzelen met een gedicht op het digibord en praten over taal, dat kan met deze app’, legt Lucas uit. ‘Welk woord past daar? Waarom stopt die regel hier? Wat is het ritme in dit gedicht? Waar gaat het over? Wat is een gedicht?’ Leerlingen kunnen klassikaal, in groepjes of thuis spelen met de app. In Puzzling Poetry Schatkist zijn gedichten opgenomen van onder anderen Ted van Lieshout, Erik van Os, Edward van de Vendel, Jaap Robben en Linda Vogelesang.


Niet nadenken of iets kan

De speler doorloopt een parcours en speelt gedichten vrij als ze goed in elkaar zijn gepuzzeld. Per gedicht verdien je woorden waarmee je zelf een gedicht kunt maken. De eigengedichten kun je opslaan of direct delen via social media. Lucas: ‘Poëzie is een andere manier om naar taal te kijken en het leuke is dat alles kan. Vrije associatie is bij poëzie belangrijk en daar zijn kinderen bij uitstek erg goed in. Niet nadenken of het wel of niet kan. Het is een spel. Wees niet bang, doe het samen.’

Denktank

Ouders en leerkrachten die de eerder ontwikkelde app Puzzling Poetry kenden, vroegen ons of er ook een app voor kinderen kwam,’ vertelt Lucas. ‘Die zijn we in opdracht van het Nederlands Letterenfonds meteen gaan ontwikkelen.’ Lucas Hirsch en Dirk Bertels van Studio Louter bedachten de app. Dichter Ted van Lieshout, leerkrachten Marte Jongbloed (ook auteur) en Karin Baas, De Schrijverscentrale en Suzanne Meeuwissen (Letterenfonds) leverden een creatieve bijdrage aan de kwaliteit van het ontwerp. Deze denktank kwam een aantal keer samen om te bespreken welke elementen Puzzling Poetry Schatkist zeker moest bevatten, de makers van Studio Louter verwerkten die in de app.

Aan de slag

De app is gratis te downloaden in de Play Store en App Store. Wilt u handvatten om met uw klas aan de slag te gaan? Nodig Lucas Hirsch en/of een van de app-dichters dan eens uit voor een enthousiasmerende workshop in de bovenbouw van het basisonderwijs.

Neem contact op met de afdeling jeugd voor meer informatie.