Het is alweer een half jaar geleden dat het coronavirus ons land bereikte en ervoor zorgde dat we allemaal thuis moesten blijven. Nu is het september, de start van het culturele seizoen, en Kinderboekenweek staat voor de deur, waarvoor nu al meer 600 schrijversbezoeken staan gepland. Mocht het bezoek niet live kunnen, kan het zelfs op het laatste moment verplaatst worden naar een online bezoek in de klas via Schrijver op je scherm. Lees hier meer over de ervaringen.
Toch nog op bezoek
In april kwam onze start-up Schrijver op je scherm online, drie weken nadat de lockdown was afgekondigd. Het project, waarbij schrijvers digitaal op bezoek kunnen in klassen, bibliotheken en boekhandels, ontstond uit noodzaak, als reactie op de honderden schrijversbezoeken die door de lockdown geannuleerd moesten worden. Via een persoonlijke video op YouTube of een live online bezoek konden schrijvers hun lezers toch nog ontmoeten. Dankzij subsidie van de Koninklijke Bibliotheek en het Letterenfonds konden organisatoren niet alleen hun geplande bezoek omboeken, maar ontstond er ook ruimte voor nieuwe online activiteiten.
Op bezoek vanuit de werkkamer
Zo won een klas in Apeldoorn een online bezoek van Maranke Rinck met hun deelname aan de Apeldoornse Kinderjury, die zij vervolgens ook nog eens won met haar boek Bob Popcorn. Bibliotheek Oosterschelde deed zelfs meerdere online schrijversbezoeken cadeau aan scholen om hen een hart onder de riem te steken.
Tot mijn grote verbazing waren deze twee zoom-sessies met de bibliotheek nog veel persoonlijker. Juist omdat ik vanuit mijn werkkamer tot ze sprak.
- Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel
Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel is enthousiast over de online mogelijkheden. ‘Ik bezoek normaal gesproken drie of vier scholen per week, dus weet inmiddels hoe leuk een schrijversbezoek kan zijn. Tot mijn grote verbazing waren deze twee zoom-sessies met de bibliotheek nog veel persoonlijker. Juist omdat ik vanuit mijn werkkamer tot ze sprak. Ik voelde me nog meer op mijn gemak, kinderen konden zien hoe ik woonde, waar ik mijn boeken schreef en het was bijna alsof ze bij mij thuis op bezoek waren.’
Jacques Vriens maakte tientallen persoonlijke video’s. ‘In het begin vond ik het best lastig. Als ‘ouwe’ meester ben ik erg gesteld op interactie met de kinderen. Maar naarmate ik vaker een filmpje maakte, begon ik er steeds meer lol in te krijgen. Net als in ‘het echt’ probeer ik veel afwisseling in mijn verhaal te brengen. Vertellen, voorlezen, beetje toneel spelen, foto’s laten zien, omslagen van boeken en ga zo maar door.'
Op de foto: leerlingen krijgen een digitaal bezoek van auteur Auke Hulst.
Online op reis met de klas
Leuk is dat de techniek de bezoeken niet beperkt, maar juist zorgt voor nieuwe, creatieve mogelijkheden. Zo ontstond voor Martine Letterie een bijzonder project toen niet alleen het schrijversbezoek, maar ook een geplande excursie voor de kinderen niet door kon gaan. Terwijl de kinderen thuis bleven, reisde Martine Letterie af naar Westerbork en nam ze daar video’s op waarin ze vertelde over de Tweede Wereldoorlog. ‘De kinderen uit onze groep 7 en 8 hebben hier ademloos naar gekeken. En wat mooi dat we op deze manier de twee activiteiten konden combineren en op een aangepaste manier doorgang konden laten vinden,’ aldus Simone Pera, een van de leerkrachten.
Ook Gideon Samson ging op reis via Schrijver op je scherm: hij bezocht een school in Kuala Lumpur, want de leerlingen van de Nederlandse school Language One in Maleisië wilden ook wel eens zo’n Gouden Griffel van dichtbij bekijken. ‘Van tevoren had ik lichte angst voor louter ‘eenrichtingsverkeer’, maar die bleek dus niet terecht. We hadden een heus gesprek met elkaar, en toen ik plots bedacht dat ik iets wilde laten zien wat ik niet had klaargelegd, rende ik even weg van het scherm om het te gaan halen. Dat kon dus ook gewoon.’
Bedankt voor het inspirerende digitale schrijversbezoek! Het enthousiasme spatte van het scherm om het zo maar te zeggen.’
– Bibliothecaresse Evelien de Wit aan auteur Mirjam Mous
Een persoonlijk gesprek
Op YouTube zijn tal van voorleesfilmpjes en andere video’s te vinden, maar Schrijver op je scherm is uniek: alleen in deze setting komt de schrijver zó dichtbij dat het bijna op een persoonlijk bezoek lijkt. Daarom twee tips om het bezoek zo interactief mogelijk te maken:
Bent u van plan om ook een schrijver uit te nodigen? Zelfs nu de scholen weer open zijn, brengen online schrijversbezoeken voordelen met zich mee: er hoeven geen externe gasten de school in, de planning hoeft niet aangepast te worden als iemand plotseling verkouden blijkt te zijn, en zeg nou zelf: zo’n kijkje in een echte schrijfkamer heeft toch zeker ook zijn charme? Goed om te weten: nog tot 1 januari geldt de extra subsidie die het Letterenfonds beschikbaar heeft gesteld voor Schrijver op je scherm, dus is een online bezoek extra voordelig. Tot ziens op het scherm!
Kijk voor meer informatie over ons online aanbod op de website van Schrijver op je scherm.