Scholen 1-06-2017 | Door Fabienne Peters

Ouders bij de les

Ouders bij de les

Een kind van lezende ouders heeft vijf keer zo veel kans om zelf ook een goede lezer te worden. Maar hoe bereiken we die ouders?

Tijdens De Middag van het Kinderboek 2017 deden Kinderambassadeurs Hans en Monique Hagen een oproep aan scholen om ouders te betrekken bij de schrijversbezoeken voor kinderen, om hun rol als leesbevorderaars te benadrukken. 


Inspirerend

De Kinderboekenambassadeux, zoals het ambassadeursduo zich ook wel noemt, zijn meteen met hun idee aan de slag gegaan. In de afgelopen periode hebben ze ervaren wat het effect is van de aanwezigheid van ouders bij een schrijversbezoek. Hans: “Voorafgaand aan de bezoeken stuurden we een uitnodiging waarin we aangaven dat ouders welkom zijn tijdens ons bezoek. Bij de eerste les kwamen er drie ouders, bij de tweede vijf en een oma, bij de derde tien en een opa. Ze waren toeschouwers. De kinderen werden op geen enkele manier afgeleid door hun aanwezigheid. De ouders vonden het inspirerend om erbij te zijn, gaven ze aan. We kregen zelfs na het bezoek nog een bedankje via Facebook van een enthousiaste ouder.”

Ouders vinden het leuk om de verhalen achter de boeken te horen en ideeën op te doen

Huiselijk

Volgens Monique reageren de ouders net als de kinderen. “Ze vinden het leuk om de verhalen achter de boeken te horen en ideeën op te doen, bijvoorbeeld dat je poëzie ook kunt voorlezen en dat gedichten mooi en grappig kunnen zijn,” vertelt ze. “Hun aanwezigheid geeft iets extra’s voor ons gevoel, iets huiselijks. Na afloop maakten we steeds even tijd om met de ouders te praten over het belang van lezen en voorlezen, een mooie bijkomstigheid.”

Doorgaan

Deze ervaringen zijn voor Hans en Monique reden om door te gaan met het uitnodigen van ouders. Ze hopen dat veel schrijvers hetzelfde gaan doen. Een passage uit de ouderuitnodiging: "Uit onderzoek blijkt dat kinderen van lezende ouders 5 x zoveel kans hebben om zelf ook goede lezers te worden! We hebben gemerkt dat ouders het vaak leuk vinden om een klassenbezoek bij te wonen. U krijgt praktische tips en ideeën om meer te gaan (voor)lezen met uw kind. We komen voor de kinderen, maar u bent van harte welkom om inspiratie op te doen. Hopelijk ontmoeten we elkaar woensdag."