Organisaties - Auteurs - Scholen - Kennis en Inspiratie - Basisonderwijs 4-02-2021 | Door Redactie

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers van het Letterenfonds en De Schrijverscentrale

Update! Vanwege de ongekende hoeveelheid aanvragen is het einde van het subsidiebudget van € 500.000,- bereikt, eerder dan verwacht. Hierdoor kunnen we helaas geen subsidie vanuit de Steunmaatregel meer toekennen aan nieuwe aanvragen.

Lezen zit in de lift, maar schrijvers hebben tijdens de lockdown grote moeite om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen. Daarom komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een nieuwe steunmaatregel om schrijversoptredens te stimuleren. Daarmee wordt dit voorjaar een groot aantal (online) publieksactiviteiten mogelijk gemaakt.

Boekhandels, bibliotheken en scholen in Nederland kunnen via De Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds het honorarium voor de schrijvers subsidieert tot € 500. Bovendien ontvangt de boekhandel via de Boekverkopersbond een bijdrage van maximaal € 500 voor de (extra) organisatiekosten. Zo wordt de drempel verlaagd voor het organiseren van (online) optredens en publieksactiviteiten van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – online, hybride of kleinschalig zijn en plaatsvinden tussen 1 maart en 1 juli 2021.

Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking. Van interviews met een schrijver, online leesclubs en signeersessies in de etalage tot live optredens zodra het weer kan. Hiervoor kunnen schrijvers en illustratoren in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

Tiziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds: “Dit initiatief maakt deel uit van een groter pakket aan steunmaatregelen waar het Letterenfonds dit voorjaar mee naar buiten treedt. Dat het belangrijk was om iets te bedenken waarmee nu kleinschalige schrijversoptredens kunnen worden gestimuleerd, schrijvers een goed honorarium ontvangen en ook de boekhandel een steun in de rug krijgt, was voor het fonds direct duidelijk. Ik ben blij met deze samenwerking met De Schrijverscentrale en KBb.”

Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: “Lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur, ze vormen ook een belangrijke inkomstenbron voor auteurs. Jaarlijks keren we € 2 miljoen uit aan schrijvers, maar vorig jaar was dat vanwege de coronamaatregelen slechts € 1 miljoen. Ook nu zien we de trend dat lezingen verplaatst worden naar het najaar of zelfs 2022. We zijn dan ook heel blij met deze steunmaatregel, waardoor we ons netwerk van 5.000 schrijvers voor een aantrekkelijk tarief onder de aandacht kunnen brengen. Met elkaar zorgen we ervoor dat schrijvers hun verhalen blijven vertellen, hun lezers ontmoeten en hun boeken promoten.”

Anne Schroën, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond: “Uit onderzoeken bleek al eerder dat boekhandels cruciaal zijn in het onder de aandacht brengen van nieuwe schrijvers en boeken. Dat heeft de lockdown van de afgelopen weken ook pijnlijk en onmiskenbaar bevestigd. Een boekverkoper inspireert en verrast de lezer. De Koninklijke Boekverkopersbond is het Letterenfonds zeer erkentelijk voor het ondersteunen van initiatieven om de boekverkoper in deze omstandigheden zo veel mogelijk die onmisbare schakel te laten vormen tussen schrijver en lezer.”

#schrijversoppad
#steunjeboekhandel

Aanvragen en voorwaarden
Boekhandels, bibliotheken en scholen kunnen voor boekingen van schrijvers contact opnemen met De Schrijverscentrale. De subsidie wordt toegekend op het moment dat de schrijver is aangevraagd en geboekt. Kijk hier voor de voorwaarden, aanvragen kunnen online worden ingediend. Vermeld bij een online-aanvraag s.v.p. dat u op de hoogte bent van de voorwaarden.

Beeld:
1. Marieke Lucas Rijneveld signeert coronaproof in de etalage van Boekhandel Blokker in Heemstede.
2. Judith Koelemeijer geeft een online lezing via het scherm tijdens Nederland Leest.