Scholen 19-09-2017 | Door Kim Kleine

Nationale Voorleesdagen: prentenboekenmakers in de spotlights

Nationale Voorleesdagen: prentenboekenmakers in de spotlights
De Nationale Voorleesdagen (24 januari tot en met 3 februari) besteedt speciale aandacht aan het prentenboek. In de Prentenboek Top Tien vinden we al een prachtige selectie, maar uiteraard is er nog veel meer moois te vinden.

Sommige van die boeken werden buiten onze landsgrenzen gemaakt, anderen zijn van eigen bodem. De auteurs en illustratoren van Nederlandse prentenboeken wonen in alle hoeken van het land, maar hebben een ding met elkaar gemeen: ze brengen graag een bezoek aan het lezend publiek.

Voor jong…

Als zelfstandig lezen nog geen optie is, dan is voorlezen voor kinderen de manier om in een boek te kunnen kruipen. Prentenboekenmakers brengen de wereld van het boek nog dichterbij door tijdens een bezoek bijvoorbeeld te laten zien hoe zo’n boek gemaakt wordt, er samen met de kinderen liedjes bij te zingen, ter plekke tekeningen te maken en natuurlijk hun eigen verhaal zelf voor te lezen met of zonder attributen. Elke auteur of illustrator heeft een eigen programma. Met zoveel programma’s zijn de mogelijkheden ook eindeloos. Niet alleen voor de onderbouw van het primair onderwijs, maar ook voor de buitenschoolse opvang of het kinderdagverblijf.  

…en oud

De Nationale Voorleesdagen zijn gericht op kinderen van 0-6 jaar. Toch hoeft een bezoek in het kader van deze campagne zich hier niet tot te beperken. Denk bijvoorbeeld eens aan een inspiratiesessie voor leerkrachten van de onderbouw, die graag handvatten aangereikt krijgen voor het gebruik van prentenboeken in de klas. Of een workshop voor Pabo-studenten, die uiteindelijk zelf voor klas komen te staan. Voorleesvrijwilligers zetten zich wekelijks in voor leesbevordering, wellicht dat zij op zoek zijn naar tips of ook een keertje willen worden voorgelezen. Onze auteurs doen dat met liefde en overtuiging. Want dat voorlezen leuk is voor alle leeftijden, weten zij maar al te goed.

Een prentenboekenmaker uitnodigen voor een bezoek? In onze auteursgallerij vindt u ze onder genre: prentenboek. Of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Fotografie: E. Walvisch. Op de foto: illustrator Sanne te Loo