Scholen 15-05-2019 | Door Jennifer Hofstede

Er komt een schrijver langs! Tips voor een inhoudelijke voorbereiding

Er komt een schrijver langs! Tips voor een inhoudelijke voorbereiding
Een schrijversbezoek op school maakt het lezen leuker voor leerlingen, blijkt uit onderzoek. Een goede inhoudelijke voorbereiding vergroot dit leesbevorderende effect. De Schrijverscentrale heeft een heleboel tips in huis voor hoe u dit aan kunt pakken.

Leesbevordering. Dat is de missie van de Schrijverscentrale en ook het doel van de meeste schrijversbezoeken op school. Het onderzoek  toont aan dat dit ook werkt: de leesmotivatie van leerlingen wordt groter door een schrijversbezoek, vooral als de leerlingen tevoren op dat bezoek zijn voorbereid. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80% van de basisschoolleerlingen en bijna de helft van de middelbare scholieren in de klas een voorbereidende activiteit hebben gedaan. Mooie percentages, maar het kan nog beter. Daarom helpt de Schrijverscentrale door lesmateriaal rondom bezoeken aan te bieden.

Tips van de Schrijverscentrale

Praktische draaiboeken voor organisaties.
• In het Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs vindt u inhoudelijke voorbereidingstips. Dit is ook een handige draaiboek om door te sturen aan (andere) leraren die de klas op het schrijversbezoek voorbereiden.
• De beste voorbereiding op een schrijversbezoek is lezen. Soms is het lastig om aan voldoende boeken te komen. Daarvoor geven we tips in Hoe zorgt u voor genoeg boeken?. Belangrijk, want 39 % van de PO- en 11 % van de VO-leerlingen gaf aan tevoren niets van de auteur te hebben gelezen omdat er geen boek (op tijd) beschikbaar was.
• Speciaal voor het basisonderwijs: de Menukaart biedt niet alleen inzicht in de verschillende vormen schrijversbezoeken, maar ook verrijkend voorbereidend materiaal. Nu beschikbaar: de Menukaart-onderdelen Goed Voorbereid, Op onderzoek en Verder lezen.
• De Schrijverscentrale-auteurspagina’s, beheerd door de auteurs zelf, worden al steeds meer schatkisten aan informatie en inspiratie. U vindt er informatie en recente titels, foto’s en filmpjes, soms recensies en leesfragmenten en vaak ook lestips of creatieve opdrachten.
• Meer weten over schrijversbezoeken op school? Bekijk onze scholenbrochure.

Tips? Vragen? Laat het ons weten.